c S

Thaler želel ugotoviti, kdo je organiziral že drugi poskus njegove diskreditacije

21.03.2011 07:47 Ljubljana, 20. marca (STA) - Evropski poslanec iz Slovenije Zoran Thaler (SD/S&D), ki ga Sunday Times obtožuje koruptivnosti, je za STA zanikal, da bi kdaj deloval koruptivno ali pa prejel podkupnino. Poudaril je, da je bil njegov interes ugotoviti, kod je organiziral "že drugi poskus njegove kompromitacije in diskreditacije v zelo kratkem času".

"V novembru sem bil namreč tarča poskusa kompromitacije iz Makedonije z navedbami, da naj bi profitiral iz svetovanja bivšemu predsedniku države in sedanjemu vodju opozicije. Ko tisti poskus ni uspel, se je čez dva, tri tedne ponovil v sedaj razkritem poskusu Sunday Timesa", je pojasnil Thaler.

Thaler je poudaril, da se njegov primer razlikuje od primerov ostalih dveh evropskih poslancev,

avstrijskega poslanec Ernsta Strasser in poslanca iz Romunije Adriana Severina, ki naj bi po poročanju Sunday Timesa prav tako sprejela ponudbo.

V nobenem primeru nisem dopustil, da prejmem denar, izdam račun ali kaj podobnega je poudaril Thaler. Sprašuje pa se, kako je možno, da so nekateri poslanci ves čas tarče tovrstnih napadov.

"Lahko bi napisal priročnik, kako se izogniti podkupnini", je še dodal Thaler, ki bo na ponedeljkovi novinarski konferenci še dodatno pojasnil dogajanje povezano z obtožbami.

Francoska tiskovna agencija AFP je poročala, da so se novinarji britanskega tednika Sunday Times predstavljali za lobiste ter nekaterim evropskim poslancem ponujali 100.000 evrov, če bi v Evropskem parlamentu predlagali določena dopolnila. Šlo naj bi za zakonodajo s področja bančništva. Trije poslanci naj bi ponudbo sprejeli.

Med njimi naj bi bil tudi nekdanji slovenski zunanji minister Zoran Thaler, ki pa je obtožbe že dopoldne zanikal. Kot je zapisal v sporočilu za javnost, je že od začetka "nespodobne ponudbe" novinarjev Sunday Timesa vedel, da gre za manipulacije, kompromitacije in diskreditacije evropskega poslanca. Po njegovem preverjanju se je namreč izkazalo, da podjetje in posamezniki, ki so se obrnili nanj, ne obstajajo.

V stranki SD, katere član je Thaler, pa od njega pričakujejo, da bo čim prej verodostojno pojasnil ter tudi ovrgel navedbe časnika Sunday Times. "Če bi se izkazalo, da zapisi medija držijo, v SD pričakujemo, da bo Zoran Thaler sam povlekel ustrezne poteze in odstopil," so sporočili.