c S

Gospodarski kriminal je naša velika težava

21.03.2011 07:39 Ljubljana, 19. marca (STA) - Gospodarski kriminal v glavah ljudi ni faktor, ki bi ogrožal njihovo varnost, je za današnji Dnevnikov Objektiv dejal generalni direktor policije Janko Goršek. "Je pa gospodarski kriminal naša velika težava, saj obravnavamo veliko več primerov in se srečujemo z novimi pojavnimi oblikami", je v pogovoru poudaril Goršek.

Slovenija je varna država, razen gospodarskega kriminala pa nobeno področje ne izstopa prav posebej. "Gospodarski kriminal pa je poglavje zase: tu smo zabeležili enormen porast ne le v letu 2010, pač pa tudi v prvih dveh mesecih letošnjega leta, pa ne pričakujem, da se bo trend kaj umiril", je dejal Goršek.

Meni, da je to velik izziv za policijo, ki na eni strani zahteva dodatna znanja in izkušnje, po drugi strani pa so kriminalisti zaradi preiskovanja velikokrat izpostavljeni pritiskom in in poskusom diskreditacije. "Praksa je pokazala, da glavni akterji, ki so bili tarča obravnave kriminalističnih preiskav, zelo pogosto podajo kazenske ovadbe za različne sume kaznivih dejanj zoper tiste, ki so delali na posameznih primerih", je poudaril.

Problem v boju proti gospodarskemu kriminalu vidi v nespremenjenemu številu zaposlenih, medtem ko je kriminala in preiskav vedno več. "Preiskovanje gospodarskega kriminala je dolg proces, ki skoraj nikoli ne traja manj kot pol leta, dve leti dolg preiskovalni proces je nekaj povsem običajnega", je pojasnil.

"V letih, ko so bili pripravljeni, kot kaže, idealni pogoji za gospodarski kriminal, država preprosto ni naredila dovolj na področju preventive in nadzora", meni Goršek. Dodaja, da preveč pozornosti usmerjamo v represijo, premalo pa v nadzor delovanja s strani drugih institucij, s čimer bi lahko preprečili nastanek teh kaznivih dejanj in povečali zaupanje v delovanje pravne države.

Če bi bil nadzor v državi boljši, danes ne bi govorili o 40-odstotnem letnem porastu kaznivih dejanj ter o škodi, ki je bila večja za 160 odstotkov, meni generalni direktor policije.

Boj proti gospodarskemu kriminalu ocenjuje kot uspešen, resnična uspešnost pa bo po njegovem mnenju odvisna tudi od kazenskih postopkov, ki so sedaj v teku. Pri tem je opozoril, da policija nima pristojnosti ocenjevati delo pravosodnih organov, še najmanj pa sodišč. "Uspešnost kazenskih postopkov je bolj odvisna od tega, kako uspešno policija zbere dokaze, in od sposobnosti tožilstva, da te dokaze na sodišču uspešno predstavi in zagovarja", je poudaril.

Policija je pri svojem delu neodvisna, prav tako pa je tudi kriminalistična policija popolnoma suverena in neodvisna, saj vodstvo uprave kriminalistične policije ne more dajati konkretnih navodil v konkretnih operativnih zadevah, meni generalni direktor policije. "Politika nikakor ne more poseči v operativne preiskave", je poudaril.

Sodelovanje policije s tožilstvom ocenjuje kot zadovoljivo. V primeru Baričevič je po njegovih besedah v celotni zgodbi usmerjalo delo policije, prav tako pa je v vseh primerih tožilstvo gospodar postopka. "Tako pravi zakon in tako mora biti", je dejal Goršek.

Dileme, ki se odpirajo glede Čiste lopate, niso vprašanje usposobljenosti policistov, pač pa policiji očitajo zaroto in zlorabo pooblastil za to, da je izvedla posamezne prikrite preiskovalne ukrepe, je poudaril Goršek. "Ampak že s pravnomočnostjo obtožnice je bilo potrjeno, da policija ni zlorabila teh mehanizmov", je še dodal.

Policija je v primeru izvršbe nad otrokom na Koroškem nudila le asistenco, Goršek pa se zato ne strinja, da je šla policija v izvršbo "preveč rambovsko oziroma s prevelikim številom policistov". Število policistov je bilo določeno glede na informacije, da bodo sorodniki odvzem otroka preprečili tudi s silo, je dodal.

Novi direktor kriminalistične policije še ni bil izbran, vendar pa Goršek pričakuje, da bo v "doglednem času sprejel odločitev".