c S

V veljavi zakon o skladnem regionalnem razvoju

21.03.2011 07:33 Ljubljana, 19. marca (STA) - Danes je začel veljati zakon o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja, ki na sistemski način rešuje razvojne težave v različnih regijah in vsebuje podobne instrumente regionalne politike, kot jih vsebuje interventni zakon za Pomurje. Državni zbor je zakon potrdil 7. marca.

Zakon določa način medsebojnega usklajevanja države in občin pri načrtovanju regionalne politike in izvajanju nalog regionalnega razvoja, dejavnosti in opravljanje razvojnih nalog v razvojni regiji ter ukrepe regionalne politike.

Zakon ne uvaja novih institucij, ampak krepi in povezuje obstoječe za doseganje večje učinkovitosti. V razvojno mrežo se povezujejo regionalne in območne razvojne agencije, pa tudi podjetniški inkubatorji, energetske pisarne, centri odličnosti ipd.

Sedanji regionalni razvojni sveti in sveti regij se bodo združili v enotne razvojne svete regij. Razvojni svet regije je organ usklajevanja razvojnih pobud in razvojnih interesov v regiji. Akt o ustanovitvi razvojnega sveta regije se bo potrjeval na občinskih svetih. Člani sveta bodo predstavniki občin, predstavniki gospodarstva v regiji in predstavniki nevladnih organizacij v regiji, volijo pa se po območnih upravnih enotah v regiji, pri čemer je treba vsakemu območju upravne enote zagotoviti najmanj enega člana sveta.

Zakon ne predvideva dodatnih javnih sredstev za institucije regionalne politike na državni ravni, temveč računa na zmerno ter postopno zvišanje sredstev za delovanje razvojnih svetov. Je pa treba zagotoviti sredstva za obmejna problemska območja in območja z visoko brezposelnostjo, ki so bila tudi najbolj prizadeta z gospodarsko krizo.

V zakonu je opredeljen svet za teritorialno usklajevanje razvojnih spodbud, ki ga ustanovi predsednik vlade in ki usklajuje oz. koordinira sektorsko načrtovanje in projekte.