c S

Kos: Ni mi v interesu, da bi zgodbo o trgovini z orožjem obnavljal zdaj, ko so zadeve zastarale

18.03.2011 14:43 Ljubljana, 18. marca (STA) - Trgovina z orožjem v Sloveniji je potekala in to za več milijonov gotovine, trdi Drago Kos, ki je vodil preiskavo. To ponavlja vse od leta 1994, opozarja. Ker pa nihče ni želel poslušati niti pomagati tedaj, ko so bile zadeve še relevantne za sodišče, pa mu, kot dodaja, ni v interesu, da bi zgodbo obnavljal danes, ko so zadeve že zastarale.

S temi besedami se je Kos na spletnem portalu Vest.si odzval na besede predsednika SDS in obrambnega ministra v začetku 90. let Janeza Janše. Ta je na spletni strani SDS 6. marca med drugim zapisal, da so se od leta 1993 do 1997 "politično posebej motivirani preiskovalci zaganjali v to temo" in da bi morali v primeru utemeljenih sumov na "licu mesta ukrepati s pravnimi sredstvi".

Kot trdi Kos, so glavni udeleženci v trgovini z orožjem, v kateri je večmilijonska gotovina "poniknila neznano kam", sicer znani, prav tako pa tisti, ki so jih zaščitili.

Leta 1993 so se po Sloveniji začela množiti policijska odkritja večjih količin vojaškega orožja, kmalu pa je postalo jasno, da ne gre za slučaj, spominja Kos.

Vlada je tako ustanovila medresorsko delovno skupino z nalogo, da razišče morebitno trgovino z orožjem na slovenskih tleh. "Ker je prevladalo povsem normalno stališče, da gre pri takšnih zadevah lahko le za kriminal, je vodenje skupine pripadlo kriminalistični službi, ki je za njeno operativno vodenje zadolžila mene," pojasnjuje.

V skupini so tako pridobivali dokumente, ki bi morali biti že uničeni, se pogovarjali z ljudmi, ki bi ne smeli nič videti in nič slišati in naposled dobili dokaj realno sliko dogajanja. Zatem pa se je zataknilo pri dokazovanju krivde vpletenih: "Ljudi je bilo strah maščevanja, vmes se je zgodila še Depala vas, ki je marsikoga odvrnila od tega, da bi sploh še kaj povedal, rezultatom našega dela se sicer nihče ni več posmehoval, ljudje pa niso upali več govoriti."

Glede ljudi, ki z informacijami o trgovini z orožjem prihajajo na dan v teh dneh, pa opozarja, da je bil pravi čas "takrat, ko bi se izjave še lahko uporabile pred sodiščem in ne več danes, ko so namenjene izključno političnemu obračunavanju".

Kos pri tem navaja več primerov, ko niso uspeli priti zadevi do dna, preden so ugotovili, da noben drug v državi nima namena preiskati trgovino z orožjem: "Preveč herojev osamosvojitve bi bilo treba prekvalificirati v trgovce s smrtjo in vojne dobičkarje, tega pa ne bi prenesli ne 'naši' in ne 'vaši'."

O njihovi domnevni politični motiviranosti pa Kos odgovarja, da so res bili motivirani, vendar za to, da raziščejo sume kaznivih dejanj. "Ker pa je bil Janša eden od osumljencev, je to zanj zadosti, da govori o naših političnih motivih," ugotavlja.

"Verjetno smo ravno zaradi 'politične motiviranosti' čisto vsi, ki smo sodelovali v medresorski delovni skupini, po zaključku tega projekta bili razgnani na vse konce in kraje," še navaja Kos.