c S

Glede sprememb zakona o delovnih razmerjih danes ni pričakovati večjih premikov

18.03.2011 11:31 Ljubljana, 18. marca (STA) - Sindikati in delodajalci na današnji seji Ekonomsko socialnega sveta, ki se je začela v Ljubljani, glede sprememb zakona o delovnih razmerjih pričakujejo predvsem dogovor, kako bo potekalo usklajevanje. V zvezi z reformnim programom pa so izpostavili, da ne upošteva razmer v Sloveniji in da ni razvojno naravnan.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič je pred sejo za STA dejal, da glede zakona o delovnih razmerjih danes "ni veliko za pričakovati, ker bi se morali najprej poslušati, kaj si kdo predstavlja".

"Svobodni sindikati pričakujemo spremembe, ki bi delavske pravice okrepile," je dejal. "Ker pa poznam pričakovanja vlade in delodajalcev, vem, da je to že na začetku konfliktna tema," je dodal.

Po mnenju svobodnih sindikatov je treba v zakonu čim prej spremeniti tisto, kar zahteva ustavno sodišče, "ne pa potem v imenu odpravljanja neustavnosti posegati v zakon o delovnih razmerjih in klestiti druge pravice", je dejal Semolič. "V Sloveniji je že zdaj preveč fleksibilnosti, zakon o malem delu pa je višek fleksibilnosti na trgu dela," meni.

Tudi generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole pričakuje, da se bodo na ESS danes začeli predvsem dogovarjati o spremembah in načinu usklajevanja. Ob tem je za STA pred sejo izrazil prepričanje, da je edino mesto, kjer je mogoče uskladiti spremembe, prav ESS in da so resna usklajevanja mogoča samo za zaprtimi vrati brez novinarjev.

Nacionalni reformni program pa je po Semoličevih besedah predvsem pisan na zahtevo bruseljskih institucij. "Premalo upošteva razmere v Sloveniji in očitno gre za neko obvezo vlade, da Bruslju reče, da smo bili z njim seznanjeni," ocenjuje Semolič. "Ta cilj bo očitno dosegla," dodaja.

Bolj zadovoljni so delodajalci. Kot je opozoril Smole, so se odzvali na povabilo ministra za razvoj in evropske zadeve Mitje Gasparija in sodelovali pri usklajevanju programa. Najbolj sta jih sicer zanimala nadaljnji razvoj socialnega dialoga ter bipartitno dogovarjanje glede usklajevana pač v gospodarstvu. S tem delom so zdaj zadovoljni.

A tudi Smole ni bil brez kritike. Največji problem tega programa je po njegovih besedah proračun, ki ni razvojno naravnan, kar "bo imelo izjemno hude posledice v naslednjem letu". "Vendar to ni stvar tega programa, kajti proračun je že sprejet in se ga s programom ne da spreminjati," je dodal.

Na dnevnem redu današnje seje sta tudi predloga zakonov o evropskih svetih delavcev in o upravljanju dejavnosti splošnega pomena.