c S

Luka Juri vladi predlaga tožbo zaradi plinskih terminalov v Tržaškem zalivu

18.03.2011 09:50 Ljubljana, 18. marca (STA) - Luka Juri (SD) predlaga vladi, da se glede plinskih terminalov, ki jih Italija namerava postaviti v Tržaškem zalivu, poleg politično diplomatske ravni problematike loti tudi na pravnem nivoju. Vlada naj tako poleg priprave tožbe pred evropskim sodiščem vloži tožbo neposredno pred italijanskimi sodnimi organi.

Takšen postopek je mogoč in trenutno že poteka s strani Mestne občine Koper in drugih ustanov, v pisni poslanski pobudi opozarja Juri. S tem pa bi Slovenija, če bo dobila status upravičene strani v sodnem postopku, imela možnost biti seznanjena s celotno dokumentacijo, nanjo podajati pripombe in predlagati dokaze in dokumentacijo, dodaja.

Nenazadnje pa je že sam poskus posredovanja v italijanskih upravnih postopkih pomemben zato, da lahko Slovenija z večjo težo utemelji zahtevo po začasni odredbi pred evropskih sodiščem, še navaja poslanec.

DZ je sicer pred časom sprejel Resolucijo o Strategiji za Jadran, v kateri nasprotuje namestitvi terminalov za utekočinjeni zemeljski plin ob slovenskih teritorialnih vodah in v širšem Tržaškem zalivu, pravi Juri.

"Ne glede na aktivnosti državnega zbora, kateri so sledile tudi aktivnosti vlade, pa je Italija nemoteno nadaljevala svoj postopek za izgradnjo ne le enega, ampak kar dveh plinskih terminalov v Tržaškem zalivu," ugotavlja poslanec ter dodaja, da je tudi lansko tehnično srečanje med Slovenijo, Italijo in Evropsko komisijo pokazalo, da se Italija glede plinskih terminalov ne namerava pogajati.

Obenem spominja, da je bilo že izdano pravnomočno okoljevarstveno soglasje za oba plinska terminala in za plinovod, ki jih Italija namerava postaviti.