c S

Libija grozi z napadi na civilni promet v primeru tuje intervencije

18.03.2011 08:01 New York/Tripoli, 17. marca (STA) - Libija je danes zagrozila z napadi na civilna letala in ladje v Sredozemskem morju, če bo prišlo do kakega tujega vojaškega posredovanja, je poročala libijska državna tiskovna agencija Jana. Varnostni svet Združenih narodov naj bi sicer o novi resoluciji o Libiji glasoval še nocoj.

Kot poročajo tuje tiskovne agencije, je glasovanje VS ZN o novi resoluciji napovedano za 23. uro po srednjeevropskem času. Z resolucijo naj bi uvedli prepoved preletov nad Libijo in pooblastili države članice ZN, da sprejmejo "vse potrebne ukrepe" za zaščito civilistov. A pogajanja o končni verziji resolucije še vedno potekajo, opozarjajo diplomati.

A režim libijskega voditelja Moamerja Gadafija na drugi strani opozarja, da ne bodo stali križem rok, če bo prišlo do morebitnega vojaškega posredovanja v Libiji. "Vsakršna vojaška operacija proti Libiji bo izpostavila nevarnosti ves zračni in morski promet v Sredozemlju," je za Jano dejal predstavnik obrambnega ministrstva v Tripoliju.

"In vsak civilen ali vojaški promet bo tarča libijske protiofenzive. Sredozemlje bo izpostavljeno usodni nevarnosti, ne le na kratek, ampak tudi na dolgi rok," je še opozoril, kot povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Libijska vojska, ki je zvesta Gadafiju, je sicer danes po pozivih mednarodnih organizacij in posameznih držav napovedala, da bo v nedeljo ustavila vse vojaške operacije in tako upornikom po lastnih navedbah dala priložnost, da položijo orožje in se predajo. Libijsko ministrstvo za obrambo je ob tem še sporočilo, da bodo uporniki v primeru predaje pomiloščeni, še poroča AFP.

Gadafijeve sile so sicer danes obkolile mesto Bengazi na severovzhodu države, ki velja za trdnjavo upornikov. Uporniki že opozarjajo, da bi v mestu lahko prišlo do pokola in pozivajo mednarodno skupnost k hitremu ukrepanju.

Gadafi sam je kasneje na državni televiziji napovedal, da bodo njegove sile nocoj izvedle jurišni napad na Bengazi. "Odločitev je bila sprejeta. Pripravite se. Nocoj prihajamo," je zagrozil libijski voditelj. Tistim, ki se bodo predali in položili orožje, pa je obljubil, da jim bodo prizanesli, še poroča AFP.