c S

Iz nuklearke v Fukušimi znova dim

18.03.2011 08:08 Tokio, 18. marca (STA) - Medtem ko si pristojni prizadevajo prizadevajo vzpostavili električno napeljavo, da bi lahko hladili japonsko jedrsko elektrarno v Fukušimi, ki je bila poškodovana v potresu in cunamiju pred enim tednom, je iz nje danes znova začel izhajati dim, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po podatkih japonske agencije za jedrsko varnost dim izhaja iz drugega reaktorja, kaj vzrok, pa še ne vedo. V omenjenem reaktorju je sicer pred dnevi že odjeknila eksplozija, ki je verjetno poškodovala reaktorsko sredico.

Hlajenje reaktorjev so danes nadaljevali s pomočjo cistern z vodo, medtem ko uporabe helikopterjev ne načrtujejo. Tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva razloga za to odločitev ni pojasnil. V četrtek so sicer reaktorje hladili z vodo iz helikopterjev.

V Tokio je danes prispel vodja Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Jukija Amano. Ob prihodu je razmere v poškodovani nuklearki označil za "zelo nevarno nesrečo", zaradi katere je mednarodna skupnost zaskrbljena. Poudaril je še, da bo pri reševanju razmer potrebno mednarodno sodelovanje.

Japonska je sicer danes sporočila, da je pripravljena sprejeti pomoč ZDA ter da se o tem z Washingtonom že pogovarjajo.