c S

V DZ živahno pred marčnim vrhom EU

18.03.2011 08:11 Ljubljana, 18. marca (STA) - Odbora za zunanjo politiko in zadeve EU bosta na današnji skupni seji obravnavala slovenska izhodišča za marčni vrh EU, ki bo konec prihodnjega tedna v Bruslju in na katerem naj bi voditelji potrdili celovit paket za zaščito evra. Premier Borut Pahor pa bo poslancem predstavil dogovore z neformalnega vrha evroskupine minuli konec tedna.

Vrh držav evrskega območja se je minulo soboto v zgodnjih jutranjih urah končal s pričakovanim dogovorom o paktu za evro, ki predvideva več fiskalnih in ekonomskih reform in je omiljena različica prvotnih nemško-francoskih predlogov.

Bistvena novost pakta je, da so se voditelji prvič formalno zavezali k omenjenim ciljem ter njihovi vključitvi v nacionalne reformne programe in programe stabilnosti ter podvrženosti rednemu nadzoru, pri čemer bo imela osrednjo vlogo Evropska komisija.

Kot je po četrtkovi seji vlade poudaril Pahor, bo poslance prosil, naj se paktu za evro temeljito posvetijo in da DZ skupaj z vlado pripravi načrt obveznosti za srednjeročno konsolidacijo javnih financ in druge ukrepe iz pakta, za katere Pahor meni, da jih lahko Slovenija izpolni v enem letu in tako na finančnih trgih utrdi svoj položaj stabilne države. O teh vprašanjih se bo vlada posvetovala tudi s socialnimi partnerji in opozicijo.

Odbora za zunanjo politiko in zadeve EU bosta obravnavala tudi izhodišča za marčni vrh unije, na katerem naj bi voditelji sprejeli celovit paket za zaščito evra. Poleg omenjenega pakta za evro gre še za okrepitev začasnega mehanizma za stabilnost evra in okvirni dogovor o oblikovanju stalnega mehanizma z letom 2013.

Voditelji držav v območju evra so se minuli teden nekoliko presenetljivo dogovorili za povečanje efektivne zmožnosti posojil začasnega sklada za zagotavljanje stabilnosti evra s sedanjih 250 milijard evrov na 440 milijard evrov. Na kak način naj bi do tega prišlo, je še stvar pogajanj. Prav tako pogajanja še tečejo o obliki stalnega mehanizma, cilj pa je, da se zaključijo do vrha.

Odbora za finance in zadeve EU bosta danes na skupni seji obravnavala predloge slovenskih stališč do tega vprašanja.