c S

Potres in cunami terjala prek 16.000 žrtev

18.03.2011 08:05 Tokio, 18. marca (STA) - Potres in cunami, ki sta pred tednom dni prizadela severovzhod Japonske, sta po zadnjih podatkih policije terjala najmanj 16.000 žrtev. Doslej so potrdili 6405 smrtnih žrtev, medtem ko uradno število pogrešanih presega 10.000, vendar pa utegne biti še precej višje.

V potresu in cunamiju je bila poškodovana jedrska elektrarna Fukušima. Pristojni še naprej poskušajo zagotoviti hlajenje reaktorjev, v javnosti pa je mogoče slišati čedalje več kritik na račun ravnanja japonske vlade v zvezi z jedrsko nesrečo, je za STA sporočil Boštjan Bertalanič iz Japonske.

Marsikdo se sprašuje zakaj tehnološko tako razvita država, kot je Japonska, ne najde učinkovitejših metod za hlajenje pregretih reaktorjev, časopis Jomiuri pa poziva vlado, naj vendarle poišče pomoč širše strokovne javnosti. Država namreč razpolaga z vrhunskimi strokovnjaki, ki bi lahko dejavneje pomagali pri reševanju nastale krize.

V javnosti se pojavljajo tudi pomisleki glede trmoglavosti japonskega političnega vrha, ki zavrača predloge za aktivnejšo vključitev mednarodne tehnične pomoči, predvsem ameriške.

Medtem tuja diplomatska predstavništva v Tokiu svoje državljane pozivajo, naj se iz prestolnice začasno umaknejo. Čez konec tedna naj bi se vremenske razmere spremenile, kar bi lahko položaj dodatno zapletlo.

Mnoge prebivalce Tokia pa še bolj kot radioaktivno sevanje skrbijo prazne police v trgovinah, pomanjkanje elektrike in goriva ter težave v prometu, je sporočil Bertalanič.

Naslednji ponedeljek je sicer na Japonskem dela prost dan, tako da so pred večino ljudi trije dela prosti dnevi in številni načrtujejo potovanje v smeri Osake in Kjota, zato je na vlakih in cestah zvečer in v soboto pričakovati precejšnjo gnečo.