c S

Deželni zbor v Celovcu za pogojevanje vstopa Hrvaške v EU z zaprtjem Neka

18.03.2011 07:57 Celovec, 17. marca (STA) - Deželni zbor avstrijske Koroške je danes v Celovcu zahteval čim prejšnje zaprtje nuklearne elektrarne Krško (Nek). Ob tem je zagrozil, da bo od avstrijske vlade zahteval veto na vstop Hrvaške v EU, če bo ta država, ki je tako kot Slovenija polovična lastnica nuklearke, nasprotovala zaprtju, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Predlog so podprli svobodnjaki, Ljudska stranka in socialdemokrati. Zeleni se sicer zavzemajo za zaprtje Neka, a nasprotujejo grožnji Hrvaški z vetom, zato so sejo deželnega zbora zapustili pred glasovanjem.

Evropski poslanec iz Avstrije Hannes Swoboda, ki sicer prihaja iz vrst socialdemokratov, se je v pismu distanciral od stališča svoje stranke. "S tem se ne strinjam. Vprašanji vstopa Hrvaške v EU in zaprtja Neka bi morali ločiti," je zapisal poslanec, sicer tudi poročevalec Evropskega parlamenta za Hrvaško.

Vprašanje zaprtja Neka, ki je zgrajen na tektonski prelomnici, je v javnosti znova postalo odmevno ob nesreči v japonski nuklearki Fukušima, ki je sledila nedavnemu silovitemu potresu in cunamiju v državi.