c S

V torek odločitev o tem, kaj storiti z zakonom o nezdružljivosti poslanske funkcije z župansko

18.03.2011 07:56 Ljubljana, 17. marca (STA) - Predsednik vlade Borut Pahor je po seji vlade potrdil, da bo vlada vztrajala pri svoji nameri, da bo zakon o nezdružljivosti poslanske funkcije z župansko sprejet. Poslanec Franci Kek je za STA izjavil, da bodo odločitev o tem, kaj storiti z zakonom, sporočili v torek.

Predsednik vlade Borut Pahor je prepričan, da bo vlada naletela na potrebno razumevanje politične večine v državnem zboru, da se bo poslanska funkcija ločila od županske.

Po besedah poslanca stranke Zares Francija Keka za to željo vlade vedo ves čas, a je potrebna zadostna večina glasov poslancev v državnem zboru.

"Računam, da bomo v koaliciji do torka ugotovili, kaj je najbolj pametno narediti, da bo zakon tudi dejansko sprejet," je dejal Kek.

Kot je znano, je vlada zakon o nezdružljivosti poslanske in županske funkcije v državni zbor vložila že predlani, vendar tudi po "zaslugi" koalicijskih poslancev ni bil sprejet, kar je povzročilo nekatere napetosti znotraj koalicije.

V začetku februarja je pod zakon o nezdružljivosti poslanske funkcije z župansko, ki naj bi ga načelno podpiralo vodstvo vseh vladnih strank, poslanec Franci Kek doslej zbral 44 podpisov poslancev. Ob tem pa se je nekoliko "zataknilo" v Zares, ki je najbolj trdno stala za predlogom. Svojo podporo je namreč umaknil Alojz Posedel, češ da ni vedel, da je to podpisal.

Neenotni so bili tudi v DeSUS, kjer je prvak stranke Karl Erjavec zakon podpiral, njihov poslanec in župan Matjaž Zanoškar pa ne.