c S

Vlada sprejela novelo zakona o prevozih v cestnem prometu

18.03.2011 07:49 Ljubljana, 17. marca (STA) - Vlada je sprejela predlog novele zakona o prevozih v cestnem prometu, ki je eden od zakonov, s katerim odgovarja na zahteve OZS. Po besedah ministra za promet Patricka Vlačiča bo zakonska novela prispevala k zmanjševanju posledic krize na avtoprevozniško dejavnost, uredila odnose v avtoprevozništvu in plačilno disciplino.

Novela zakona o prevozih v cestnem prometu določa 30-dnevni plačilni rok s solidarno odgovornostjo. Kot je danes na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil minister Vlačič, je solidarna odgovornost potrebna zaradi specifike pogodb v dejavnosti, ki se sklepajo med dvema strankama v korist tretjega.

Z zakonsko novelo se poenostavlja tudi inštitut preverjanja in potrjevanja dovolilnic v podjetjih, določa pa se tudi okvir pristojnosti in nalog direkcije za javni potniški promet. Z ustanovitvijo direkcije se bo zagotavljala višja stopnja strokovne samostojnosti, učinkovitosti in kakovosti pri opravljanju in vodenju nalog sistema gospodarske javne službe potniškega prometa. V ta namen bodo združeni kadrovski in finančni viri, kar pomeni tudi bolj sistemsko in racionalno rabo proračunskih sredstev.

Po Vlačičevih besedah želi vlada z ustanovitvijo direkcije promovirati enega najmanj uporabljenih javnih prevozov in uvesti sistem integriranega potniškega prometa. Ta projekt na ministrstvu za promet že teče, končal pa se bo z integracijo voznih redov in uvedbo enotne vozovnice.