c S

Vlada o zakonu o doživljenjski renti za izjemne dosežke danes ni razpravljala

18.03.2011 07:47 Ljubljana, 17. marca (STA) - Vlada naj bi na današnji seji obravnavala tudi predlog zakona o doživljenjski renti za izjemne dosežke na področju kulture, raziskovalno-razvojne dejavnosti in športa. Točka je bila po besedah premiera Boruta Pahorja z dnevnega reda umaknjena, ker še "niso dosegli popolne jasnosti in argumenti niso neizpodbitni".

Kot je na novinarski konferenci po seji vlade še povedal Pahor, je odločitev glede rent, ki naj bi jih država dajala zaslužnim ljudem, ki so Slovenijo uveljavili v znanstveni, športni ali kulturni skupnosti, zelo strokovna in do neke mere politično občutljiva tema.

Kot je dejal, se sicer na eni strani vsi strinjamo, da športniki, znanstveniki in kulturni ustvarjalci, ki so izjemno prispevali k ugledu Slovenije v mednarodni skupnosti, zaslužijo neko pozornost in tudi nagrado, po drugi strani pa se javnosti povsem upravičeno postavlja vprašanje, kdo bo določal kriterije in do kakšne mere bo šel odhodek iz skupnega proračuna za ljudi, ki so sicer izjemno prispevali k našemu mednarodnemu ugledu.

In glede tega je potrebno najti kompromise in argumente zanje, ki bodo vzdržali tudi javno presojo. Javnost na eni strani pričakuje, da bomo nagradili te ljudi, po drugi strani pa bo zelo občutljiva, če kriteriji ne bodo zelo jasni in zelo merljivi in če znesek ne bo primeren situaciji, v kateri so se Slovenija in druge države znašle spričo gospodarske krize. In ker glede tega še niso dosegli popolne jasnosti in argumenti niso neizpodbitni, želijo to razpravo opraviti še nekoliko podrobneje, je dejal Pahor.

Predlog zakona o doživljenjski renti za izjemne dosežke na področju kulture, raziskovalno-razvojne dejavnosti in športa predvideva preimenovanje izjemne pokojnine v "doživljenjsko rento za izjemne dosežke". Določa tudi izjemne dosežke, ki se upoštevajo pri podelitvi rente.

Na podlagi novega zakona bo vlada lahko podelila rento državljanom Slovenije, ki bodo z izjemnimi dosežki na področju kulture, razvojno-raziskovalne dejavnosti in športa trajno prispevali k razvoju družbe in ugledu države. Zakon opredeljuje izjemne dosežke kot najvišje nagrade za življenjska dela ter vrhunske dosežke.