c S

Mandatno-volilna komisija predlaga, da se Srečku Prijatelju preneha poslanski mandat

17.03.2011 12:49 Ljubljana, 17. marca (STA) - Parlamentarna mandatno-volilna komisija bo državnemu zboru predlagala, da se seznani s pravnomočnostjo obsodbe poslanca SNS Srečka Prijatelja in da mu zaradi tega preneha mandat. Prijatelj je bil namreč zaradi izsiljevanja obsojen na štiri leta zaporne kazni. Njegovo mesto naj bi predvidoma zasedla podjetnica Sara Viler.

Komisija se je seznanila z obvestilom Okrožnega sodišča v Kopru v zvezi s pravnomočnostjo obsodbe. Ker zakon o poslancih predvideva, da poslancu preneha mandat, če je pravnomočno obsojen na zaporno kazen, daljšo od šestih mesecev zapora, so poslanci brez razprave soglasno sprejeli tako odločitev. Če bo državni zbor to odločitev potrdil, se bo, sodeč po izidu zadnjih parlamentarnih volitev, poslancem pridružila Sara Viler, sicer strokovnjakinja na področju urejanja prostora in gradnje objektov.

Še pred seznanitvijo mandatno-volilne komisije o pravnomočnosti obsodbe je Prijatelj poslancem poslal pismo, v katerem je ponovno zanikal krivdo za dosojeno kaznivo dejanje. Kot je zapisal, je zaprt zato, ker je opozarjal na nepravilnosti, goljufije in kriminal, v katerega je vpletena smetana slovenske politike, njegovo priprtje in obsodba pa da sta skrbno načrtovan konstrukt. Prav tako da se grožnje njemu in njegovi družini tudi po njegovi obsodbi niso končale. Hkrati je napovedal, da bo pravico iskal v tujini.

Člani komisije so na današnji seji obravnavali tudi predloge o imenovanju enega člana programskega sveta RTV Slovenija. Iz programskega sveta je odšel Bine Matoh, ki ga je imenoval državni zbor, zato mora državni zbor sedaj izbrati novega člana. Mandatno-volilna komisija je med štirimi veljavnimi predlogi izglasovala Jožeta Ostermana.

Na dnevnem redu današnje seje je bil tudi predlog sklepa o imenovanju člana in namestnika člana sveta za sistem plač v javnem sektorju. Za člana so izglasovali poslanca SD in predsednika mandatno-volilne komisije Bojana Kontiča, o namestniku pa niso glasovali, saj ni bilo predloga za to funkcijo.

Prav tako so člani mandatno-volilne komisije začeli tudi razpravo o razrešitvi Maksimilijana Lavrinca iz nadzornega odbora Sklada za financiranje razgradnje Nuklearne elektrarne Krško in odlaganja radioaktivnih odpadkov iz NEK, vendar je niso zaključili, saj je potekel, namenjen za današnjo sejo. Člani komisije tako niso uspeli obravnavati niti predlagane spremembe sklepa o sestavi in imenovanju predsednika, podpredsednika ter članov in namestnikov članov preiskovalne komisije v zadevi Patria.