c S

Odbor za finance zaradi nesoglasij med agencijo in Kadom ter Sodom prekinil sejo

17.03.2011 11:49 Ljubljana, 17. marca (STA) - Odbor DZ za finance je danes zaradi nesoglasij med agencijo za upravljanje z državnimi naložbami in Kadom ter Sodom glede izvrševanja glasovalnih pravic na skupščinah prekinil obravnavo predloga novele zakona o preoblikovanju Kada in naložbeni politike Kada ter Soda. Nadaljeval jo bo v torek, do takrat pa naj bi se strani uskladile.

Predlog novele sicer predvideva, da Kapitalska družba (Kad) in Slovenska odškodninska družba (Sod) do dokončnega sprejema strategije za upravljanje s kapitalskimi naložbami države z naložbami, katerih skupna knjigovodska vrednost presega 20 milijonov evrov oz. predstavljajo najmanj 25-odstotni lastniški delež, razpolagata le s soglasjem agencije za upravljanje kapitalskih naložb države ob predhodnem mnenju vlade.

Minister za finance Franc Križanič je danes ponovil, da je glavni razlog za predlog novele zamuda pri sprejemanju strategije za upravljanje s kapitalskimi naložbami države.

Pod pojmom razpolaganje se po Križaničevih besedah štejejo pojmi, kot so prodaja in nakup naložb ter dokapitalizacije. Kot je dejal, se s predlaganim določilom večino avtorjev strategije vključi v razpolaganje z naložbami Kada in Soda, s tem pa se tudi uzakoni dejanska praksa od sprejema obeh omenjenih zakonov.

Predlog novele sicer še določa, da agencija v obdobju do sprejema strategije izvršuje glasovalne pravice na skupščinah v imenu in za račun Kada in Soda v vseh družbah, v katerih skupna knjigovodska vrednost kapitalske naložbe Kada ali Soda presega 20 milijonov evrov.

Z novelo naj bi se odpravile nekatere nejasnosti in zapleti pri upravljanju z naložbami Kada in Soda, do katerih je prišlo zaradi omenjene zamude pri sprejemanju strategije za upravljanje z naložbami države, a današnja seja odbora je pokazala, da temu ni tako.

Agencija je namreč predlagala dopolnilo, ki iz predloga določila novele o izvrševanju glasovalnih pravic izloča formulacijo v imenu in za račun države. Predsednica uprave agencije Dagmar Komar je pojasnila, da formulacija v imenu in za račun pomeni zavezujoče navodilo, zato se zavzemajo, da se izloči.

Kot je dejala, bo agencija delovala tako v duhu koristi upravljanja s strateškimi naložbami države kot istočasno v duhu koristi Kada in Soda.

Če bi namreč delovala zgolj v interesu Kada in Soda, kot bi po njenih besedah veljalo, če bi obveljala določila veljavnega zakona in predlagane novele, bi se lahko razumelo, da deluje v nasprotju z duhom upravljanja s strateškimi naložbami.

Agencija se namerava po njenih zagotovilih v vsakem primeru usklajevati s Kadom in Sodom, saj se zaveda, da mora upoštevati poslovne cilje obeh družb.

Drugačnega mnenja je bil član Kadove uprave Bachtiar Djalil. Po njegovih besedah bi dopolnilo zelo poseglo v vsebino veljavnega zakona, po kateri agencija izvršuje glasovalne pravice na skupščinah po navodilih Kada in Soda ter ne nujno v skladu s stališči države pri posameznih naložbah.

Namestnik direktorja Soda Krešo Šavrič je zatrdil, da dopolnilo krši temeljna načela korporacijskega prava oz. pravice, ki izhajajo iz delničarstva.

Direktor Soda Tomaž Kuntarič pa je zagotovil, da Sod, Kad in agencija tudi ob sedanji dikciji dobro sodelujejo ter da v 90 odstotkih primerov težav ni pričakovati. Pri tistih nekaj naložbah, kjer se interesi razlikujejo, pa bi lahko prišlo do resnejšega konflikta.

Kot je pojasnil, so za Sod z vidika njegovih zakonskih nalog strateške vse naložbe v portfelju. Ko se bo določilo, kaj so strateške naložbe države, je treba po njegovih besedah jasno povedati, kako naj Sod in Kad izvršujeta svoje zakonske obveznosti.

Tudi Breda Pečan (SD) je ugotavljala, da bo treba po sprejetju strategije na novo opredeliti odnose med agencijo in obema paradržavnima družbama. Člani odbora so sicer opozarjali, da se je prvotni zakon sprejemal prehitro, zato so sedaj potrebni popravki.

V luči nesoglasij med agencijo in Kadom ter Sodom in strokovne zahtevnosti vprašanja se je predsednik odbora Bogdan Čepič (SD) odločil, da sejo prekine in da vsem vpletenim do torka čas, da se uskladijo.