c S

Na Hrvaškem za soboto napovedani največji protivladni protesti

17.03.2011 11:48 Zagreb, 17. marca (STA) - Potem ko se je protivladnih protestov v sredo v petih hrvaških mestih udeležilo samo 500 ljudi, so preko spletne družbene mreže Facebook za soboto napovedali doslej najbolj množična protivladna zborovanja. Ljudi so pozvali k demonstracijam v 15 mestih po državi, največ protestnikov pa pričakujejo v Zagrebu.

Protestniki, med katerimi so državljani z različnimi političnimi prepričanji in zahtevami, so enotni zgolj v zahtevi po takojšnjem odstopu vlade Jadranke Kosor. Med njimi so glasni tudi tisti, ki nasprotujejo vstopu Hrvaške v Evropsko unijo.

Protesti v Zagrebu so sicer doslej minili brez hujših incidentov. Le 26. februarja so se večinoma mlajši pripadniki radikalnih desničarskih navijaških nogometnih skupin spopadli s policijo. V spopadih je bilo več deset ranjenih, policija je prijela 30 ljudi. Večina naj bi bila policiji že znana zaradi sodelovanja v neredih na nogometnih tekmah.

V sredo pa je policija kazensko ovadila 25-letnika, ki je v Zagrebu zažgal zastavo Evropske unije. Grozi mu kazen do treh let zapora.

Protivladni protestniki se bodo v soboto, kot običajno, začeli zbirati ob 18. uri na Cvetnem trgu sredi Zagreba. Tam je ob isti uri napovedan tudi zbor nogometnih navijačev Dinama, Bad Blue Boys, ki bojkotirajo tekme kluba, za katerega navijajo.

V soboto bo v prestolnici namreč tekma med Dinamom in Hajdukom, Bad Blue Boys pa so napovedali, da jo bodo spremljali v mestnih kavarnah, predvsem v ulici, vzporedni s tisto, kjer so se konec februarja spopadli s policisti.

Poleg več tisoč protestnikov in nogometnih navijačev v središču mesta se bo najmanj toliko gledalcev zbralo tudi na tekmi na stadionu v Maksimirju. V soboto sta v Zagrebu napovedana tudi dva koncerta (Faithless in Neda Ukraden), na katerih organizatorji pričakujejo več tisoč obiskovalcev. Policijo tako čaka ogromno dela.