c S

Odbor za finance o noveli zakona o preoblikovanju Kada

17.03.2011 07:18 Ljubljana, 17. marca (STA) - Odbor DZ za finance bo danes obravnaval predlog novele zakona o preoblikovanju Kada in naložbeni politiki Kada in Soda, katere cilj je natančnejša ureditev načina razpolaganja z naložbami Kada in Soda ter izvrševanja glasovalnih pravic na skupščinah v imenu in za račun Kada in Soda do sprejema strategije za upravljanje z državnimi naložbami.

Predlog novele predvideva, da Kad in Sod do dokončnega sprejema strategije za upravljanje s kapitalskimi naložbami države z naložbami, katerih skupna knjigovodska vrednost presega 20 milijonov evrov oziroma predstavljajo najmanj 25-odstotni lastniški delež, razpolagata le s soglasjem agencije za upravljanje kapitalskih naložb države ob predhodnem mnenju vlade.

Predlog novele še določa, da agencija v obdobju do sprejema strategije izvršuje glasovalne pravice na skupščinah v imenu in za račun Kada in Soda v vseh družbah, v katerih skupna knjigovodska vrednost kapitalske naložbe Kada ali Soda presega 20 milijonov evrov.

Z novelo naj bi se tako odpravile nekatere nejasnosti in zapleti pri upravljanju z naložbami Kada in Soda, do katerih je prišlo zaradi zamude pri sprejemanju omenjene strategije za upravljanje z naložbami države.

Državni zbor je sicer prav na marčni seji sprejel novelo zakona o upravljanju kapitalskih naložb države, s katerim se prestavlja sprejem strategije za upravljanje naložb države. Predlog strategije mora vlada po novem državnemu zboru v sprejem poslati do 30. junija.

Kad in Sod v skladu s sprejetim zakonom o preoblikovanju Kada in naložbeni politiki Kada in Soda sicer po dokončni uveljavitvi strategije ne bosta smela več razpolagati z nobeno kapitalsko naložbo, ki bo določena za strateško oz. katere skupna knjigovodska vrednost presega 20 milijonov evrov. S temi naložbami bo razpolagala agencija za upravljanje s kapitalskimi naložbami države.

Poleg tega zakon Kadu in Sodu postavlja omejitev, da imata lahko v vsaki novi naložbi največ pet odstotkov glasovalnih pravic ali kapitala, ne glede na določila zakona pa lahko pridobita večji delež od petih odstotkov, če dobita soglasje nadzornega sveta in skupščine.