c S

Ustanovljena delovna skupina za zbliževanje stališč glede regionalizacije in decentralizacije Slovenije

17.03.2011 07:15 Ljubljana, 16. marca (STA) - Na pobudo ministrice za lokalno samoupravo in regionalno politiko Duše Trobec Bučan je v torek potekalo prvo srečanje delovne skupine za zbliževanje stališč glede regionalizacije in decentralizacije. Prioriteta delovne skupine bo doseči dvotretjinsko večino v državnem zboru, ki je potrebna za sprejetje zakona o ustanovitvi pokrajin.

Kot so sporočili iz službe vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko, je delovna skupina sestavljena iz skupine sedmih poslancev in predstavnikov tako koalicijskih kot opozicijskih parlamentarnih strank. Vodja delovne skupine je Vili Trofenik, ki je tudi predsednik matičnega odbora za lokalno samoupravo in regionalni razvoj.

Strokovno izhodišče službe vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko temelji na zaključkih strateškega sveta za regionalizacijo in na paketu pokrajinskih zakonov, so zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da si ministrica Trobec Bučanova prizadeva, da bo delovanje nastale skupine čim bolj uspešno. Dejala je, da se je "začelo politično usklajevanje stališč s ciljem, da se doseže politično soglasje".

Delovna skupina bo med drugim tudi preučila mnenja občinskih svetov glede regionalizacije in decentralizacije Slovenije, razprava o predlogu pa bo potekala tudi v širši javnosti, so še zapisali.