c S

Pod udarom Gadafija nova mesta, prepoved letov pod vprašajem

17.03.2011 07:14 Tripoli/Bengazi/New York/Ljubljana, 16. marca (STA) - Sile, zveste libijskemu voditelju Moamerju Gadafiju, so danes sprožile ofenzivo na mesto Misrata, še zadnjo utrdbo upornikov na zahodu države. Na napad vladnih sil se pripravljajo tudi v drugem največjem libijskem mestu Bengazi, ki velja za "srce" upora. Gadafijev režim namreč napoveduje, da bo po mesecu dni dokončno zlomil vsak upor v državi.

Po navedbah upornikov so Gadafijeve sile Misrato, mesto z okoli pol milijona prebivalci, napadle z vseh strani. Uporniki so odgovorili na ofenzivo in naj bi še zaenkrat še nadzorovali mesto. Ubiti so bili najmanj štirje ljudje, dva civilista in dva dva uporniška borca, več je ranjenih.

V Bengaziju se medtem pripravljajo na napad vladnih sil. V napetem ozračju po mestu že od jutranjih ur odmevajo streli. Libijska državna televizija je prebivalcem Bengazija namreč v torek zvečer sporočila, da vojska v kratkem prihaja tudi v to mesto, da jih zaščiti, zagotovi mir in vrne življenje nazaj v ustaljene tirnice. A uporniki svarijo pred maščevanjem Gadafija in opozarjajo, da bi lahko prišlo do pokola.

Državna televizija je sicer že v torek sporočila, da so vladne sile napadle in tudi zasedle ključno mesto Adždabija, kakih 160 kilometrov južno od Bengazija, a francoska tiskovna agencija AFP danes poroča, da temu naj ne bi bilo tako. Po navedbah očividcev se namreč spopadi v tem mestu še nadaljujejo, ubitih pa naj bi bilo že okoli 30 ljudi.

Sin libijskega voditelja Moamerja Gadafija, Saif al Islam, je glede poteka upora v pogovoru za televizijo Euronews dejal, da bo "v naslednjih 48 urah vse končano", saj so vladne sile že skoraj dosegle Bengazi. Upornikom je sicer zagotovil, da bodo lahko nemoteno zapustili Libijo.

V Varnostnem svetu ZN pa se medtem za zaprtimi vrati nadaljuje razprava o osnutku resolucije o Libiji, ki predvideva prepoved "vseh letov" v libijskem zračnem prostoru in dovoljuje "vse nujno potrebne ukrepe za njeno uveljavitev" ter zaostruje konec februarja sprejete sankcije proti Gadafijeveu režimu.

Osnutek je v torek vložil Libanon v imenu Arabske lige, podprla pa sta ga Francija in Velika Britanija. Rusija in Kitajska, stalni članici VS ZN s pravico veta, prepovedi letov nad Libijo zaenkrat nasprotujeta. Precej zadržane so tudi ZDA, da temu ukrepu nasprotuje, pa je danes sporočil tudi uradni Berlin. Diplomati ocenjujejo, da glasovanja o resoluciji ne bo pred četrtkom.

V Evropskem parlamentu pa so se danes zvrstile ostre kritike zaradi pasivnosti, šibkosti in neenotnosti EU pri ukrepanju proti libijskemu režimu. Vodja evropskih liberalcev Guy Verhofstadt je poudaril, da mu "gre na bruhanje" ob pasivnosti EU, za kar je požel velik aplavz. Opozoril je tudi, da se unija iz preteklosti očitno ni nič naučila.

Srečanje vodij političnih skupin v Evropskem parlamentu s predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompuyem in predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom se je sicer začelo z minuto molka zaradi katastrofalnega potresa in cunamija na Japonskem. A Verhofstadt je ob tem opozoril, da je tragedija na Japonskem žal odvrnila pozornost z Libije, s čimer je ostala libijska opozicija sama v boju proti Gadafiju in njegovim plačancem.

Med državami, ki se zavzemajo za ostrejše posredovanje mednarodne skupnosti v Libiji, je Francija, ki je s tem očitno še posebej razjezila oblasti v Tripoliju. Saif al Islam je namreč v pogovoru za Euronews izjavil, da je Tripoli leta 2007 financiral volilno kampanjo francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja. Zahteval je tudi, da Sarkozy vrne denar, če ne želi, da v javnost pridejo nadaljnje podrobnosti. Sarkozyjev kabinet je vse obtožbe že zanikal.

Sam Moamer Gadafi je v intervjuju za nemško televizijo RTL pred tem v torek dejal, da je njegov prijatelj Nicolas Sarkozy očitno psihično zbolel. Libijska tiskovna agencija Jana pa je napovedala, da bo kmalu objavila "veliko skrivnost", ki bo pripeljala do padca francoskega predsednika.

Razmere v Libiji vse bolj odmevajo tudi v Sloveniji. Zunanji minister Samuel Žbogar je na seji odbora DZ za zunanjo politiko izjavil, da je Slovenija v primeru Libije med bolj rezerviranimi državami in ne bo članica morebitne koalicije voljnih, če bi do nje sploh prišlo.

Ponovil je stališče Slovenije, da morajo imeti vsi razmisleki znotraj Nata podlago v resoluciji VS ZN, hkrati pa morajo biti usklajeni z državami v regiji. Zatrdil je še, da je za EU prioriteta reševanje libijske krize na miren način.

Proti poseganju v državljansko vojno v Libiji in za rešitev konflikta znotraj te severnoafriške države je sicer že v torek v pogovoru z novinarji menil predsednik republike Danilo Türk. Po njegovem lahko mednarodna skupnost Libiji trenutno nudi le humanitarno pomoč in če bi ta pomoč potrebovala dodatno vojaško zavarovanje, bi bilo to še legitimno. Vsakršni drugačni ukrepi pa bi bili nelegalni in verjetno celo nelegitimni.

Na te besede so se danes odzvali v opozicijski SDS, kjer so Türku očitali, da podpira Gadafija, ki "uporablja ves svoj arzenal orožja za ubijanje svojih lastnih državljanov".