c S

Bruselj predlaga enoten sistem za izračunavanje davčne osnove za podjetja

16.03.2011 15:49 Bruselj, 16. marca (STA) - Evropska komisija je danes predlagala enoten sistem za izračunavanje davčne osnove za podjetja, ki poslujejo v Evropski uniji. Ta ne vključuje predloga za enotno davčno stopnjo za podjetja. Politično občutljivo vprašanje opredeljevanja davčnih osnov tako po tem predlogu ostaja v rokah držav članic.

S predlogom komisije naj bi se bistveno zmanjšali upravna obremenitev, stroški usklajevanja in pravna negotovost, s katerimi se trenutno soočajo podjetja v EU, saj morajo pri določanju svojih obdavčljivih dobičkov izpolnjevati zahteve različnih nacionalnih sistemov.

Predlagana skupna konsolidirana osnova za davek od dohodkov pravnih oseb (CCCTB) bi družbam omogočila vlaganje davčne napovedi po sistemu "vse na enem mestu", pri čemer bi se lahko konsolidirali vsi dobički in izgube, ki jih ima podjetje v celotni EU.

Pri CCCTB ne gre za "harmonizacijo davčne stopnje za podjetja" niti ni to prvi korak v to smer, saj tega ne načrtujemo, je poudaril evropski komisar za davke Algirdas Šemeta. Države članice bi tako zadržale vso suvereno pravico za določanje stopenj davka od dohodkov pravnih oseb.

Komisija ocenjuje, da bi CCCTB podjetjem po vsej EU z zmanjšanjem stroškov usklajevanja letno omogočil prihranek 700 milijonov evrov, s konsolidacijo pa še nadaljnje 1,3 milijarde evrov. Poleg tega bi podjetja, ki razmišljajo o čezmejni širitvi, prihranila do ene milijarde evrov.

Ob uveljavitvi današnjega predloga komisije bi EU postala tudi mnogo privlačnejši trg za tuje naložbe, je še poudaril Šemeta.

Komisija je predlog za enoten sistem za izračunavanje davčne osnove za podjetja predstavila prav v času, ko se je Irska znašla pod pritiskom držav v območju evra, naj zviša svojo davčno stopnjo za podjetja, ki sedaj znaša 12,5 odstotka in je med najnižjimi v EU.

Predvsem Francija in Nemčija s tem pogojujeta omehčanje pogojev za mednarodno pomoč Irski - znižanje obrestnih mer na posojila in podaljšanje ročnosti. Oba popusta je minuli konec tedna dobila Grčija, znižanje obrestnih mer za en odstotek in podaljšanje ročnosti na 7,5 let.