c S

OZP zavrnil predlog SLS glede zapornikov iz Guantanama

16.03.2011 15:47 Ljubljana, 16. marca (STA) - Odbor DZ za zunanjo politiko (OZP) je danes zavrnil predlog SLS za sprejetje sklepa, da odbor nasprotuje sprejemu zapornikov iz zapora Guantanamo na Kubi in vladi predlaga zamrznitev aktivnosti v zvezi s to namero. Premier Borut Pahor je članom odbora predtem v razpravi zagotovil, da bo vlada upoštevala njihovo odločitev glede tega vprašanja.

Pahor je tudi zavrnil očitke SLS, ki je predlagala sklic današnje seje, da ZDA kot svetovna velesila pritiskajo na Slovenijo, da bi tako prikrile kršitve mednarodnega prava v njihovem zaporu, Slovenija pa bi jim dala legitimiteto.

Premier je še poudaril, da glede sprejema zapornika iz Guantanama še ni bilo sprejetega nobenega sklepa ali odločitve. Ponovil je, da vlada ne bo vztrajala pri sprejemu zapornika, če bi se izkazalo, da v slovenski javnosti in med večino poslancev prevladuje odklonilno mnenje do tega.

Spomnil je, da je 12 članic EU že sprejelo po enega ali več zapornikov iz Guantanama, in zatrdil, da nobena od njih zaradi tega nima varnostnih ali drugih težav. Kot je pojasnil premier, so ZDA so pripravljene prevzeti kritje stroškov za bivanje zapornikov. Poudaril je, da gre za obliko humanitarne pomoči ter izraz prijateljstva in solidarnosti z ZDA.

Pahor je tudi opozoril na veliko število beguncev, ki bodo po nemirih v muslimanskih deželah predvidoma prišli v EU, in poudaril, da bomo verjetno morali kmalu odločati tudi o sprejetju katerega od njih. "Slovenija ima svoje omejitve, lahko pa pomaga v okviru svojih zmožnosti in mislim, da bi morala pomagati," je dejal. Ob tem je opozoril, da bo tedaj problem precej bolj pereč.

Več poslancev, med njimi Anton Anderlič (LDS), Cveta Zalokar Oražem (Zares) in Milenko Ziherl (SDS), je bilo medtem kritičnih do tega, da je vlada spričo morebitnega sprejetja ujetnikov iz Guantanama spremenila zakon o tujcih. Menili so namreč, da za to že obstaja ustrezna zakonodaja. Pritrdil jim je profesor za kazensko pravo na ljubljanski Pravni fakulteti Ljubo Bavcon, ki je pojasnil, da bi lahko ujetnika brez spremembe zakonodaje sprejeli kot begunca ali azilanta.

"Zaradi zanimanja slovenske javnosti za zapornika je v javnosti nastal napačen vtis, da smo zakon o tujcih novelirali spričo zapornika iz Guantanama," je na očitke odgovoril Pahor in zatrdil, da zakon o tujcih ni bil spremenjen prvenstveno zaradi tega vprašanja.

Poslanec SLS Franc Pukšič je menil, da bi bilo sprejetje zapornika lahko problematično za varnost v Sloveniji, s čimer pa se večina sodelujočih v razpravi ni strinjala. "Eden ali dva ujetnika iz Guantanama ne moreta predstavljati problema za Slovenijo," je poudarila Zalokar Oražmova, to pa je menil tudi Bavcon.

Zalokar Oražmova je v imenu poslanske skupine Zares še izrazila zaskrbljenost, da v Sloveniji ni okolja, v katerem bi se zaporniki dobro počutili, glede na to kako sovražen odnos imamo pri nas do vseh drugačnih. Ziherl pa je vprašal, če katerega od zapornikov v Guantanamu sploh zanima prihod v Slovenijo.

Poslanca SDS Jožefa Jerovška je zanimalo, kakšne so strateške poslovne kompenzacije za sprejem zapornika iz Guantanama, in omenil je, da se takih kompenzacij poslužujejo tudi druge države. Pahor ga je posvaril, naj "ne trguje s humanitarnostjo", ker je to lahko "zelo mučno". "Edino trgovanje s slovensko solidarnostjo je bilo opazno v depešah WikiLeaksa in tedaj je javnost dobila mučen vtis," je na to odgovoril poslanec.