c S

MZZ se obeta 10-odstotno zmanjšanje proračunskih sredstev

16.03.2011 14:06 Ljubljana, 16. marca (STA) - Zunanji minister Samuel Žbogar je na seji odbora DZ za zunanjo politiko danes napovedal, da bo resno oteženo delovanje zunanjega ministrstva in izvajanje zunanje politike, če bo res prišlo do predvidenega desetodstotnega zmanjšanja proračunskih sredstev za ministrstvo. MZZ grozi, da bo v tem primeru izgubilo sedem milijonov evrov.

Ko je minister še dejal v odgovoru na vprašanje poslanca Milenka Ziherla (SDS), ki ga je zanimalo, ali res prihaja do krčenja proračunskih sredstev za ministrstvo, ima MZZ že v letošnjem letu s proračunom, kot je, "težave, da sestavi konec s koncem". Še večje težave se ministrstvu po Žbogarjevih besedah obetajo, če bo res prišlo do zagroženega zmanjšanja proračunskih sredstev za deset odstotkov. V proračunu je delež MZZ po navedbah nekaterih slovenskih medijev sicer 0,73 odstotka.

"Mi sami ne vidimo nobene možnosti, kako bi lahko teh deset odstotkov privarčevali," je dejal Žbogar. Dodal je, da je ministrstvo v zadnjih dveh letih že zelo resno vzelo varčevalne ukrepe in že doslej "prihranilo vse, kar smo lahko prihranili, zato dodatnih rezerv sami ne vidimo".

Strinjal pa se je, da je potrebna redefinicija prioritet in v tej smeri na MZZ tudi razmišljajo o prilagoditvi diplomatsko-konzularne mreže, "a z namenom pomagati gospodarstvu pri izhodu iz krize ter njegovemu prodoru na nove trge", je še dejal minister.

Kakršno koli množično zapiranje diplomatsko-konzularnih predstavništev po njegovih besedah ne bi bilo primerno in bi imelo posledice tako za zunanjepolitično podobo Slovenije kot njeno delovanje znotraj EU. Priznal je, da so racionalizacije še vedno možne, vendar pa to še ne bo prineslo končne rešitve.

Kot je še pojasnil minister, MZZ za eno veleposlaništvo na leto porabi od 300.000 do 500.000 evrov, tako da bi moral MZZ, da bi privarčeval sedem milijonov, kolikor naj bi jih izgubil, zapreti okoli 14 veleposlaništev.

Kot je še dejal vodja slovenske diplomacije, MZZ skupaj z ministrstvom za finance išče "poti ven", na MZZ pa se zavedajo, da je Slovenija v položaju, ko mora uravnotežiti svoje javne finance, zniževati državni proračun in sredstva usmeriti v področja, ki so bila opredeljena v petih, šestih prioritetah vlade. "S tem se absolutno strinjamo", a glede na to, da "MZZ nima investicij, ki bi se jim lahko odrekli", je MZZ v posebnih težavah, je še dejal Žbogar.