c S

Na blejskem posvetu o novi zakonodaji o javnih zavodih

16.03.2011 14:06 Bled, 16. marca (STA) - Predstavniki javnih zavodov so se danes zbrali na 3. Dnevih javnih zavodov, ki jih na Bledu organizira Agencija za kadre. Osrednja tema dvodnevnega posveta je nova zakonodaja na področju negospodarskih javnih služb, ki jo je udeležencem predstavila ministrica za javno upravo, odgovarjala pa je tudi na številna vprašanja in pomisleke.

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je prepričana, da je po odprtih razpravah od lanskega avgusta besedilo zakona, kot je pripravljeno za vladno proceduro, ustrezno in bo omogočilo bolj učinkovito izvajanje javnih služb. Ocenila je, da je po vseh usklajevanjih zdaj predlog zakona tako celovito pripravljen, da pomeni izziv za izboljšanje teh dejavnosti.

"Izvajalcem in vodstvu bo zakon omogočil, da izrazijo vso svojo kreativnost, uporabniki pa bodo točno vedeli, koliko prispevajo za izobraževanje, zdravstvo, socialno oskrbo, koliko jim kot posameznikom pripada in na kakšen način lahko zahtevajo kakovostno obravnavo svojih potreb," je zagotovila ministrica in dodala, da novi zakon odgovarja na vse pomanjkljivosti v sedanji 20 let stari sistemski ureditvi.

Vseeno je predstavitev predloga zakona, ki od začetka tega leta nosi novo delovno ime zakon o opravljanju dejavnosti splošnega pomena na področju negospodarskega sektorja, na današnjem posvetu sprožila vrsto vprašanj zlasti glede nadzornih organov, avtonomije, opredelitve javnih zavodov v odnosu do ustanovitelja, zagotavljanja kakovosti ter izvajanja tržne oziroma dopolnilne dejavnosti.

Udeležence so zanimala predvsem določila glede posameznih področij, kot so definiranje ciljev zavodov ter relacija med zavodom in ustanoviteljem, ko ustanovitelj ni občina ali država temveč stanovska institucija, kot je kmetijsko gozdarska zbornica. Ob tem je ministrica priznala, da se pri pripravi zakona srečujejo z vrsto posebnih primerov in zagotovila, da bodo za njih po posvetovanju z resornimi ministrstvi poskrbeli v prehodnih določbah.

Velja sicer, da sistemski zakon specifik posameznega področja ne pokriva, temveč bodo za to poskrbeli področni predpisi. V zakonu so določili skupne temelje, ki opredeljujejo izhodišča za normiranje po posameznih področjih negospodarskega sektorja. "S temo bomo obvezali pripravljalce področnih predpisov k točno določenemu ravnanja in preprečili, da bi pomanjkljiv predpis povzročil težave pri opravljanju posamezne dejavnosti," je poudarila Pavlinič Krebsova.

Področne zakonodaje pa bodo zagotovile standarde in normative za zagotavljanje kakovostnih storitev uporabnikom pod enakimi pogoji, ki jih bo potrebno oblikovati na vseh področjih. Na različnih resornih področjih se že pripravlja tudi posebna zakonodaja, ki bo uredila na novo poslovanje javnih zavodov. Tako je v javni razpravi nov predlog zakona o socialni dejavnosti, v pripravi pa je zakon o zdravstveni dejavnosti.

Blejski posvet je ponudil odgovore udeležencem na konkretna vprašanja o nadaljnjem delovanju njihovih javnih zavodov in o problematikah, s katerimi se srečujejo pri svojem delu. Pri tem je cilj novih sistemskih predpisov po zagotovilih ministrice odgovoriti na pomanjkljivosti dosedanje ureditve, kjer se še kažejo rezerve pri delu javnih zavodov.

Marjetica Mahne z ministrstva za finance pa je podala celovito kritiko predloga novega zakona. Opozorila je, da ne sledi strokovnim ekspertizam, ki so bile podlaga izhodišč za reformo javnih zavodov. Meni, da tudi ni smiselno, da zakon pretendira k urejanju celotnih dejavnosti, medtem ko so skupna načela premalo razdelana, še posebej kar se tiče nadzora. Ne zdi se ji smotrna sprememba pojmovnega okvira, za dopolnilno dejavnost pa meni, da bo povzročala nelojalno konkurenco tržnim subjektom.