c S

Obrtniki in podjetniki prenehali z državljansko nepokorščino

16.03.2011 14:02 Ljubljana, 16. marca (STA) - Obrtniki in podjetniki, ki so se danes v Ljubljani zbrali na mirnem protestnem shodu, so prenehali z državljansko nepokorščino. Za to so se odločili po pogovoru s predsednikom vlade Borutom Pahorjem, ki je nad preklicem nepokorščine izrazil zadovoljstvo.

"Kot predsednik vlade sem zadovoljen, da smo skupaj ugotovili, da razlogov za državljansko nepokorščino ni več," je poudaril premier Pahor in dodal, da je vlada večino zahtev malega gospodarstva že izpolnila.

Predstavniki Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) so po njegovih navedbah ocenili, da se je "vlada potrudila dovolj, da je pokazala politično voljo in odločnost, da nekatere temeljne zahteve uveljavi".

Predsednik OZS Štefan Pavlinjek pa je ocenil, da je "danes za obrtništvo zgodovinski dan". "Nismo šli na cesto," je dejal in nadaljeval, da so želeli z mirnim protestom opozoriti na probleme v gospodarstvu.

"Želimo, da se vzpostavi zakonodajo, ki je tudi usklajena z EU, da mislimo najprej na male in s tem napravimo tudi ugodne pogoje za gospodarjenje," je še poudaril Pavlinjek in dodal, da so danes "dobili zagotovilo za reševanje problematike, ki je še ostala odprta".

Doslej so bili v DZ sprejeti zakon o preprečevanju zamud pri plačilih ter noveli zakonov o DDV in o javnih naročilih, v tretji obravnavi bodo po Pahorjevem pričakovanju v DZ sprejete spremembe zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno.

Vlada bo v četrtek po premierovih besedah obravnavala in predvidoma tudi sprejela novelo zakona o prevozih v cestnem prometu. Ravno tako bo vlada v četrtek ali najkasneje prihodnji teden sprejela novelo zakona o gradnji objektov. "Tukaj gre bolj kot za politična vprašanja za nekatera strokovna vprašanja," je pojasnil.

Spremembe insolvenčnega zakona in zakona o izvršbi bo DZ po nujnem postopku obravnaval na marčni seji. Danes so spregovorili tudi o problematiki dopolnilnih dejavnosti v kmetijstvu. Pahor pričakuje, da bo novela zakona v kratkem na seji vlade.

Glede implementacije načela Vsak račun šteje v dohodninsko zakonodajo so se strinjali, da je na tem področju treba voditi intenzivne pogovore. "Obe strani se strinjata, da je to potrebno uvesti. Kako, v kakšnem obsegu in na kakšen način ostaja ne samo politično, ampak bolj strokovno vprašanje," je dejal premier.

"Odločitev za prenehanje državljanske nepokorščine je rezultat dialoga. Nikoli nisem bil pristaš tega, da je potrebno reševati probleme na ulici, vedno pa sem zagovarjal pravico, da imajo ljudje možnost, če tako želijo, opozoriti na svoje težave, stiske in probleme z demonstracijami, s protesti, seveda brez uporabe sile," je še poudaril Pahor in dodal, da je "Slovenija demokratična država".

Z državljansko nepokorščino je OZS, ki šteje okoli 52.000 članov, začela v začetku meseca z vlogami na davčno upravo za odlog plačila prispevkov in davkov. Nepokorščino so v petek in konec tedna nadaljevali z dvigovanjem gotovine iz bankomatov, od ponedeljka so gotovino dvigovali iz bank.

Poleg današnjega mirnega protesta, ki se ga je udeležilo okoli 2800 obrtnikov in podjetnikov, je OZS aprila nameravala izvesti popolno cestno zaporo Slovenije.

Obrtniki in protestniki so se dopoldne zbrali v parku Tivoli, nato pa jih je pot vodila do DZ, kjer jih je sprejel podpredsednik DZ Vasja Klavora. "Škoda, da je prišlo do protestov, vendar so mirni," je po srečanju ocenil Klavora, ki je prisluhnil težavam obrtnikov in podjetnikov.

Izpred poslopja parlamenta so odšli še pred poslopje vlade, kjer je delegacijo OZS na pogovor sprejel predsednik vlade, ki je nato po pogovoru pozdravil tudi mirno množico protestnikov na Gregorčičevi.