c S

Razmere v Fukušimi ostajajo kritične

16.03.2011 08:58 Tokio, 16. marca (STA) - V jedrski elektrarni Fukušima na Japonskem, ki je bila v petek poškodovana v potresu oziroma cunamiju, je danes znova zagorelo v četrtem reaktorju, iz tretjega reaktorja pa so opazili uhajanje belega dima. Vzroki za uhajanje dima še niso znani, agencija japonske vlade za jedrsko varnost pa poroča o povečani stopnji sevanja v okolici elektrarne.

Tiskovni predstavnik japonske vlade Jukio Edano je sporočil, da bo vlada zaprosila za neposredno pomoč ameriške vojske. Hkrati je pozval državljane, naj varčujejo tudi z gorivom, saj tega primanjkuje na prizadetih območjih na severovzhodu Japonske.

Povsod po Japonski merijo spremembe v stopnji radioaktivnega sevanja. To je bilo nekaj časa nekoliko povečano tudi v Tokiu, ki je od nuklearke oddaljen 250 kilometrov, vendar pa strokovnjaki zagotavljajo, da vrednosti niso zdravju škodljive.

V mestu Fukušima, ki je od elektrarne oddaljeno nekaj več kot 30 kilometrov, pa so namerili 500-kratno povečanje običajne vrednosti sevanja.

Zaradi nastalih razmer se nekatera diplomatska predstavništva iz Tokia selijo v Osako, število tujcev, ki državo zapuščajo, pa se povečuje. Japonsko je že zapustilo nekaj slovenskih državljanov, je za STA iz Tokia sporočil Boštjan Bertalanič.

Nadaljuje pa se tudi tresenje tal. Nekaj pred polnočjo po lokalnem času je Japonsko stresel sunek z močjo šeste stopnje, ki je imel epicenter v Šizuoki, večje škode pa ni povzročil. Nekaj pred 13. uro po lokalnem času so se tla stresla v prefekturi Ibaraki, sunek pa so čutili tudi v Tokiu, je še sporočil Bertalanič.