c S

Nadaljevalo se bo sojenje Erjavcu in Gutmanu v zadevi Patria

16.03.2011 07:35 Ljubljana, 16. marca (STA) - Na Okrajnem sodišču v Ljubljani se bo danes nadaljevalo sojenje nekdanjemu obrambnemu ministru Karlu Erjavcu in nekdanjemu načelniku Generalštaba Slovenske vojske Albinu Gutmanu. Na sojenju, ki gre počasi h koncu, naj bi danes sodišče prebralo še preostanek dokaznega gradiva, je za STA pojasnil Erjavčev odvetnik Luka Podjed.

Razglasitve sodbe danes še ne gre pričakovati, saj je tožilka Branka Zobec Hrastar na prejšnji obravnavi 2. marca predlagala nove pisne dokaze. Danes bo sodišče torej prebralo še preostanek gradiva. V ponedeljek naj bi sledili zaključni govori tožilstva in obrambe, nato pa naj bi sodišče razglasilo sodbo, je še pojasnil Podjed.

Sojenje, ki je zaprto za javnost, se je začelo novembra lani. Po uvodnem branju obtožnega predloga in zagovorih se je v januarju nadaljevalo s pričanjem obrambne ministrice Ljubice Jelušič in načelnika Generalštaba Slovenske vojske Alojza Šteinerja, krovna priča tožilstva pa je bil izvedenec obrambne stroke Erik Kopač.

Tožilstvo Erjavcu in Gutmanu očita nevestno delo v službi pri nakupu finskih oklepnikov, saj naj bi povzročila vsaj za 16,8 milijona evrov škode, zlasti z naročilom 25 neopremljenih osemkolesnih oklepnikov. Poleg tega jima tožilstvo očita, da sta od sprva načrtovanih 70 patrij, opremljenih s 30-milimetrskim topom, naročila le šest takšnih patrij. V obrambi očitke tožilstva ves čas zavračajo, saj škoda po njihovem mnenju ni nastala.