c S

Razširjen koalicijski vrh danes o zavezah za vstop na "nemško-francoski vlak"

16.03.2011 07:26 Ljubljana, 16. marca (STA) - Na vladi se bo danes sestal razširjen koalicijski vrh, vključno s poslanci. Srečanje bodo namenili zlasti pripravi programa javnofinančne stabilnosti in razpravi o tem, kako slediti zavezam, ki jih prinaša vstop na "nemško-francoski vlak". S tem bo na preizkusu trdnost njihovih vrst; gre namreč tudi za sprejetje reform, med drugim pokojninske.

Koalicija bo obravnavala tudi srednjeročni okvir za konsolidacijo javnih financ v okviru programa za stabilnost, ki ga mora Slovenija posredovati Evropski komisiji.

Sodeč po dokumentih s finančnega ministrstva, ki jih je povzemalo Delo, bo Slovenija v skladu z napovedmi v programu stabilnosti javnofinančni primanjkljaj do leta 2013 spravila v okvire pakta o stabilnosti in rasti. To pomeni, da se bo znižal pod mejo treh odstotkov BDP oz. natančneje na 2,5 odstotka BDP. Do leta 2015 naj bi ga znižala na 0,5 odstotka BDP.

Da Slovenija "ujame" nemško-francoski vlak, pa mora sprejeti strukturne reforme, tudi pokojninsko. Toda to čaka referendum, pri čemer je koalicijski DeSUS napovedal aktivno vključitev v kampanjo proti zakonu.

V LDS, SD in DeSUS pričakujejo predvsem razpravo o reformah, pričakovanja pa so še večja v Zares. Že dlje časa namreč opozarjajo na odpravo t.i. blokad, s katerimi se Slovenija sooča pri razvoju.

Med drugim se bodo pogovarjali o možnih ukrepih za obvladovanje stroškov dela in številu zaposlenih v javnem sektorju v letih 2011 in 2012, so za STA potrdili na ministrstvu.

Medtem sta opozicijski SDS in SNS vlado pozvali k "streznitvi" in k vzpostavitvi socialnega in političnega dialoga. Pričakujejo razumen odziv, sicer "nam ne bo preostalo nič drugega, kot da izsilimo predčasne volitve", so zapisali.