c S

Odbor za gospodarstvo zahtevo za referendum o Teš 6 označil za neprimerno

16.03.2011 07:19 Ljubljana, 15. marca (STA) - Odbor za gospodarstvo je danes sklenil, da zahteva za razpis posvetovalnega referenduma o smiselnosti projekta izgradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6), ki jo je vložila skupina poslancev iz vrst Zares in SNS, ni primerna. Se pa v roku meseca dni na odboru obeta široka razprava o projektu Teš 6.

Odbor je namreč vlado in ministrstvo za gospodarstvo namreč pozval, naj najpozneje v roku enega meseca pripravi poročilo o investiciji v Teš 6, hkrati s povzetkom Nacionalnega energetskega programa, ki naj bi ga DZ tako ali tako obravnaval v naslednjih mesecih. Potem se bo na odboru opravila razprava o vseh relevantnih vidikih naložbe v šesti blok.

Sklep je predlagal Vili Rezman iz vrst nepovezanih poslancev, ki meni, da je treba na podlagi vseh relevantnih dejstev o naložbi v šesti blok šoštanjske termoelektrarne, vključno z izsledki zadnjih študij o zalogah premoga v velenjskem premogovniku, smiselnosti revitalizacije četrtega in petega bloka termoelektrarne ter rezultati revizije dosedanjega vodenja projekta, ki jo je opravila družba PriceWaterhouseCoopers, opraviti široko razpravo.

Rezman namreč meni, da bi se moralo o vseh vprašanjih, povezanih s projektom Teš 6 in z drugimi energetskimi projekti, razpravljati v DZ, v teh razpravah pa bi morali biti predstavljeni vsi vidiki in učinki posamezne energetske investicije.

Prepričan je, da je glede energetskih investicij, še posebej glede Teš 6, vse preveč neodgovorjenih vprašanj, zato bi bilo treba v parlamentu, kjer se sprejemajo ključne odločitve, in ne zgolj po medijih opraviti široko strokovno razpravo, v kateri bi vsi deležniki predstavili svoje argumente.

Ministrica za gospodarstvo Darja Radić je poudarila, da je omenjene tri dokumente dobila danes in zato še ne more postreči z bolj natančno informacijo.

Ponovila pa je svoje stališče, da na podlagi dostopnih podatkov investicija ni ekonomsko učinkovita. Problem so predvsem stroški naložbe in finančna konstrukcija. Investicija po njeni oceni tudi ni bila vodena pregledno in učinkovito. Glede tehnologije sicer verjame, da je ta najboljša razpoložljiva, a je preprosto predraga.

Zahteva za razpis posvetovalnega referenduma o smiselnosti projekta Teš 6 pa pričakovano ni dobila podpore odbora, saj so člani z veliko večino zavrnili mnenje, da je pobuda primerna. Zahtevo je sredi februarja v parlamentarni postopek vložila skupina poslancev Zaresa in SNS s prvopodpisanim Tadejem Slapnikom iz vrst Zaresa.

Pobudo je na poslanske skupine pred tem naslovila mednarodna nevladna organizacija Alpe Adria Green, ki predlaga, da se referendumsko vprašanje glasi: "Ali se strinjate s tem, da se v nacionalni energetski program Slovenije vključi izgradnja novega več kot 1200 milijonov evrov vrednega 600-megavatnega šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj na premog, ki bo v času svojega obratovanja do leta 2054 proizvedel 103 milijone ton izpustov ogljikovega dioksida (CO2), in za katerega gradnjo bo jamčila država s poroštvi".

Izgradnja Teš 6 po njihovem mnenju namreč ni skladna s srednjeročnimi in dolgoročnimi cilji zmanjševanja izpustov toplogrednih plinov iz deklaracije o aktivni vlogi Slovenije pri oblikovanju nove globalne politike do podnebnih sprememb. Projekt po njihovem prepričanju prinaša tudi finančna tveganja in zavira naložbe v nove energetske tehnologije ter obnovljive vire energije.

Večina poslancev je danes poudarjala, da o tako zahtevnem strokovnem vprašanju, o katerem niti ni celovitih informacij, ne bi smeli odločati ljudje, saj bi šlo le še za en primer prelaganja odgovornosti politike na državljane. Veliko članov odbora je tudi trdilo, da je čas za zaustavitev gradnje Teš 6 minil, saj je šel projekt že predaleč.