c S

Pri Lizbonskem svetu izšel zbornik o akcijskem načrtu za Evropo 2020

16.03.2011 07:16 Ljubljana, 15. marca (STA) - Lizbonski svet je danes v prisotnosti predsednika Evropske komisije Jose Manuela Barrosa predstavil zbornik z naslovom Akcijski načrt za Evropo 2020: Strateški nasveti za post-krizni svet. Med 12 avtorji, ki v knjigi ponudijo strateške nasvete za doseganje ciljev Evropske unije, je tudi nekdanji minister za razvoj in predavatelj Žiga Turk.

Izvršna direktorica Lizbonskega sveta Ann Mettler je ob izzidu zbornika zapisala, da je bila Evropa v zadnjih dveh letih podvržena kriznemu menedžmentu in postavljanju novih struktur za izboljšanje gospodarskih sistemov. Čeprav so bile te reforme po njenem mnenju sicer nujne, pa so bile zato ostale pomembne zadev postavljene v ozadje.

Akcijski plan za Evropo 2020, ki je izšel danes, je zbirka esejev posameznikov, ki so pisali o realnih spremembah. "Teme so namenoma izbrane iz širokega spektra področij in prikazujejo široko in interdisciplinarno podobo strategije Evropa 2020", je dodala Mettlerjeva.

Turk je v poglavju o evropski digitalni ekonomiji kot platformi za uspeh v 21. stoletju zapisal, da je treba ugotoviti, kako bo digitalna ekonomija spremenila industrijo, izboljšala produktivnost ter povečala dodano vrednost. Turk ugotavlja, da bi moral biti evropski finančni sektor motiviran za tvegane naložbe v visokotehnološka podjetja.

Digitalna ekonomija po njegovem niso le digitalni proizvodi ali storitve, temveč tudi orodje za ustvarjanje in komuniciranje "idej", povezanih s storitvami in produkti, ki jih uporabljamo v vsakodnevnem življenju. Turk še opozarja, da Evropa danes nima niti enega podjetja med 20 najboljšimi tehnološkimi podjetji na seznamu ameriškega poslovnega tednika BusinessWeek.