c S

Za umik referendumske pobude o pokojninski reformi le še teoretične možnosti

16.03.2011 07:12 Ljubljana, 15. marca (STA) - Pobudniki za začetek postopkov za razpis referenduma o pokojninski reformi imajo teoretično sicer še vedno možnost, da pobudo umaknejo, kot opozarja tudi podpredsednik DZ Miran Potrč. Toda v Zvezi svobodnih sindikatov so pobudo pripravljeni umakniti le pod pogojem, da se novi pokojninski zakon, ki je "predmet konflikta", izniči.

"Javnosti sem želel včeraj samo sporočiti, da odločitve ustavnega sodišča ni mogoče razlagati tako, da na njegovi podlagi avtomatično prihaja do referenduma," je za STA danes dejal Potrč. "Sindikati se lahko bodisi pogajajo naprej bodisi odločijo drugače glede na spoznanja o teži in odgovornosti referenduma. Želel sem pojasniti, da to formalno lahko naredijo," pravi.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) pa pravijo, da so pobudo sicer pripravljeni umakniti, vendar pod določenimi pogoji. "Državni zbor naj sprejme zakon, ki bo anuliral pokojninsko reformo, ki je predmet konflikta," je za STA dejal predsednik ZSSS Dušan Semolič.

V tem primeru so se po njegovih besedah pripravljeni takoj pogajati o novi reformi. "Pričakujemo pa drugo pogajalsko skupino vlade. Ta je namreč dokazala, da nima razumevanja do nekaterih kompromisov, ki jih ponujamo sindikati," je dejal.

Tudi v koalicijski DeSUS so že večkrat predlagali umik reforme, s katero se ne strinjajo, in nadaljevanje pogovorov. "Če bo pokojninska reforma na referendumu padla, je prav, da minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik odstopi," je za STA danes dejal predsednik DeSUS Karl Erjavec.

Po njegovem mnenju je namreč prav, da minister "nosi posledice, ker zakona ni uspel uskladiti ne znotraj vlade ne s socialnimi partnerji". Svetlik sicer ni član stranke, je pa iz kvote DeSUS.

Ustavni sodniki so v ponedeljek sporočili, da ne bodo preprečili referenduma o pokojninski reformi. Potrč pa je v odzivu na odločitev dejal, da ima pobudnik referenduma možnost, da se odloči, da formalno zahteve za razpis ne predloži. Na to dejstvo se bo po njegovih pričakovanjih odzvala tudi vlada in povedala, da je pripravljena na razgovor, ki bi našel kompromisne rešitve za obe strani.