c S

V potresu na Japonskem uradno več kot 3370 mrtvih

15.03.2011 15:42 Tokio, 15. marca (STA) - V uničujočem potresu in cunamiju, ki sta v petek prizadela severovzhod Japonske, je po uradnih podatkih umrlo 3373 ljudi, 6746 pa je pogrešanih, je danes sporočila japonska policija. Poleg tega je bilo v naravni katastrofi ranjenih 1897 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predstavnik policije v eni od najbolj prizadetih prefektur Mijagi je sicer že v nedeljo ocenil, da bo številno smrtnih žrtev le v njegovi regiji verjetno preseglo 10.000.

Po uničujočem potresu so oblasti mobilizirale okoli 50.000 vojakov in drugega reševalnega osebja, da bi pomagali pri reševanju in odpravljanju posledic katastrofe. Cunami je najbolj prizadel vzhodno obalo glavnega japonskega otoka Honšu, kjer naj bi visoki valovi uničili ali poškodovali več kot 55.380 domov in drugih stavb.

Zaradi potresa je na Japonskem prišlo do težav tudi v jedrski elektrarni v Fukušimi, kjer je radioaktivno sevanje v okolici elektrarne po današnji tretji eksploziji doseglo stopnjo, nevarno za zdravje ljudi. Ljudi, ki živijo v premeru 20 kilometrov od elektrarne, so evakuirali, tistim, ki živijo v oddaljenosti do 30 kilometrov, pa oblasti svetujejo, naj ostanejo v zaprtih prostorih.