c S

V Bahrajnu razglasili izredne razmere

15.03.2011 15:41 Manama/Washington/Bruselj, 15. marca (STA) - Dan po prihodu savdskih sil v Bahrajn, kjer že ves mesec potekajo protirežimski protesti, se razmere v tej zalivski kraljevini še zaostrujejo. Bahrajnski kralj Hamad je v luči dogajanja v državi danes razglasil trimesečne izredne razmere, je poročala državna televizija. Mednarodna skupnost medtem poziva k zadržanosti pred nasiljem.

V Bahrajn je v ponedeljek prispelo več kot tisoč savdskih vojakov, ki so del zaščitnih sil držav Arabskega polotoka. Do njihove namestitve je prišlo na prošnjo bahrajnskih oblasti po podpori režimu vladajoče monarhije Al Halifa zaradi političnih nemirov, ki so v minulih tednih izbruhnili v državi. Svojih 500 policistov so v Bahrajn sicer poslali tudi Združeni arabski emirati.

Kot je v sporočilu za javnost zapisal kralj Hamad bin Isa al Halifa, ima poveljnik oboroženih sil vsa pooblastila, da sprejme ukrepe za zadušitev protirežimskih protestov, ki pretresajo državo, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Po navedbah opozicije je v prestolnici Manama in kraju Sitra danes ponovno prišlo do nasilnih spopadov med protirežimskimi demonstranti in varnostnimi silami.

V predelu Maname, Salmaniji, je bil v spopadih ubit savdski vojak, so sporočile savdske oblasti v Rijadu. Vojaka naj bi ubil eden od demonstrantov. Demonstranti pa so poročali o kakih 50 ranjenih v lastnih vrstah. V spopadih v Sitri vzhodno od prestolnice pa naj bi bilo v spopadih s policijo ranjenih najmanj 40 ljudi.

Francoska tiskovna agencija AFP je medtem poročala, da se je v središču Maname kakih tisoč demonstrantov napotilo od trga Biser do savdskega veleposlaništva, da bi protestirali proti prihodu savdskih vojakov v državo. Protestniki so mahali z belimi zastavami v simbol, da so pripravljeni umreti kot mučeniki, in vzklikali gesla proti kralju ter pozivali k enotnosti med suniti in šiiti.

Slednji predstavljajo kar 70 odstotkov prebivalstva, vendar trdijo, da ne uživajo enakih pravic kot suniti v tej majhni arabski otoški državi, na čelu katere je že več kot 200 let sunitska dinastija al Halifa.

Nemška dpa je sicer danes poročala, da so razmere v Manami po današnjih spopadih napete, vendar mirne. Večina ljudi ni šla na delo, otroci pa ne v šolo. Opaziti je tudi, da si ljudje nabavljajo večje količine hrane. "Vzdušje v središču mesta je napeto," je povedal eden od očividcev.

Mednarodna skupnost je sicer kritizirala napotitev savdskih enot v Bahrajn. Tako ZDA kot Evropska unija, pa tudi Iran, so posvarili pred izbruhom nasilja in spopadov med pretežno šiitskimi demonstranti in privrženci sunitske kraljeve družine.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney je države v Perzijskem zalivu pozval, naj pokažejo "zadržanost, spoštujejo pravice bahrajnskega ljudstva in ravnajo tako, da bodo podprle dialog, ne pa ga spodkopavale". Za ZDA je Bahrajn strateškega pomena, saj je tam nameščena ameriška peta flota.

Tudi EU je vse strani v Bahrajnu pozvala k največji zadržanosti od nasilja. "Zelo smo zaskrbljeni zaradi poročil o nasilju na ulicah Bahrajna," je sporočila tiskovna predstavnica visoke zunanjepolitične predstavnice EU Catherine Ashton.

"Verjamemo, da so zahteve ljudstva v Bahrajnu legitimne," je v Teheranu danes izjavil tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Ramin Mehmanparast. Vsakršno vmešavanje bi situacijo le še poslabšalo, menijo v Teheranu. Številni opazovalci so sicer mnenja, da Iran spodbuja šiite v Bahrajnu in Savdski Arabiji proti sunitskemu režimu v državi.

Bahrajn je medtem zaradi "grobega vmešavanja" danes odpoklical svojega veleposlanika v Teheranu, je poročala državna tiskovna agencija Bna.