c S

Športni sindikat pripravil zakon o premostitvenem zavarovanju športnikov

15.03.2011 15:41 Ljubljana, 15. marca (STA) - Sindikat športnikov Slovenije (SŠS) in Sindikat poklicnih igralcev nogometa Slovenije (Spins) sta pripravila zakon o premostitvenem zavarovanju poklicnih športnikov. Tristo članov je po besedah vodje obeh sindikatov, Dejana Stefanoviča, že pristalo na zakon, ki ga bodo predali ministrstvu za šolstvo in šport (MŠŠ) v nadaljnjo obravnavo.

Stefanovič je dejal, da doslej niso naleteli na nasprotovanja, tudi ne na ministrstvu za finance, zato naj bi se zakon uveljavil že v naslednji sezoni 2011/2012. Po obravnavi na MŠŠ, sindikat bo osnutek poslal danes, pričakujejo, da bo zakon čim prej prišel v proceduro v državni zbor.

"Večina športnikov po karieri, ki redko traja veliko več kot desetletje in pol, napolni okrog 30, 35 let in začne razmišljati o novi, drugi karieri. Ker velika večina v času športne poti ne zasluži dovolj za preostanek življenja, so v Evropi, tudi na Nizozemskem, v Belgiji, Franciji in Španiji, pripravili zakon o premostitvenem zavarovanju," je na novinarski konferenci povedala Lučka Bohm, ki je sodelovala pri pripravi zakona. Dodala je, da bodo za upravnika sklada opravili javni razpis.

V času poklicnih karier bodo športniki v premostitveni sklad vlagali del prihodkov, ki ne bodo obdavčeni. Po dopolnjenem 35. letu bodo imeli pravico, da sredstva črpajo v celoti ali v obliki mesečne rente ter na ta način poskrbeli zase v nekaj letih vmesnega obdobja dveh karier. Prav tako pa bo mogoče v primeru poslabšanja zdravja in hudih poškodb, ki bi povzročili konec športne poti, predčasno črpati sredstva.

Dejan Stefanovič je dejal, da so s prvo tovrstno pobudo začeli že pred šestimi leti, v tem mandatu vlade pa so v sindikatu sami pripravili celoten osnutek in ga bodo predali MŠŠ. Stefanovič je pojasnil, da so v času karier dohodki športnikov nesorazmerno visoko obdavčeni, zato z davčnimi olajšavami dobijo več, denar pa je namenjen za njihova najbolj kočljiva leta, ko večina nima dohodkov.

Marko Levovnik je pojasnil, da se bo višina vplačil določala na skupščini SŠS. Priprava zakona je trajala leto in pol in je stala 35.000 evrov, ki jih je sindikat plačal iz lastnih sredstev.

Stefanovič je opozoril tudi na številne pritiske klubov na nogometaše z neupravičenimi kaznimi in dodatnimi denarnimi zahtevami, ki vodjo v hude osebne travme in so mnogokrat vzrok za predčasen konec nogometnih poti.