c S

Finančni ministri EU dosegli dogovor o javnofinančnih in ekonomskih reformah

15.03.2011 12:59 Bruselj, 15. marca (STA) - Finančni ministri EU so danes v Bruslju dosegli dogovor o šestih zakonodajnih predlogih za izboljšanje gospodarskega upravljanja, ki predvidevajo krepitev javnofinančne discipline in nadzora nad makroekonomskimi neravnovesji, je sporočilo madžarsko predsedstvo.

Štirje predlogi se nanašajo na reformo pakta za stabilnost in rast, ki določa pravila za javnofinančni primanjkljaj in javni dolg. Dva predloga pa se nanašata na odpravljanje makroekonomskih neravnovesij v EU.

Z doseženim dogovorom je madžarsko predsedstvo dobilo mandat za začetek pogajanj o tem svežnju z Evropskim parlamentom. Cilj madžarskega predsedstva je, da je dogovor z Evropskim parlamentom dosežen pred junijskim vrhom EU.

V madžarskem predsedstvu so ob tem poudarili, da je dogovor ključni prispevek k odločitvam voditeljev EU konec marca. Šest zakonodajnih predlogov namreč sodi v sklop celovitega odziva na krizo v območju evra, ki naj bi ga konec meseca potrdili voditelji.

Dogovor, ki so ga danes dosegli finančni ministri, med njimi slovenski minister Franc Križanič, temelji na predlogih Evropske komisije iz septembra lani in poročila delovne skupine, ki je delala pod vodstvom predsednika Evropskega sveta Hermana Van Rompuya.