c S

Francija zaradi odločitve Evropskega parlamenta na Sodišče EU

15.03.2011 12:56 Pariz, 15. marca (STA) - Francija je danes sporočila, da se bo obrnila na Sodišče EU, potem ko je Evropski parlament prejšnji teden sprejel odločitev, da bodo v prihodnjih dveh letih ukinili po eno tedensko zasedanje v Strasbourgu. Francoski minister za evropske zadeve Laurent Wauquiez je danes dejal, da bo ta odločitev vplivala na učinkovitost parlamenta.

Večina evropskih poslancev je 9. marca glasovala za to, da se v letih 2012 in 2013 ukine po eno tedensko zasedanje v Strasbourgu. Za oktober sta bili v omenjenih dveh letih predvideni po dve tedenski zasedanji, ki bosta zdaj združeni v en teden.

"V trenutku, ko se je vloga Evropskega parlamenta zaradi uveljavitve lizbonske pogodbe okrepila, bo združitev dveh zasedanj v eno dejansko vplivala na učinkovitost parlamenta," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Wauquiez.

Pojasnil je, da se bo Francija v zvezi z odločitvijo parlamenta, ki po njeni oceni postavlja pod vprašaj sedež parlamenta v Strasbourgu, obrnila na Sodišče EU. "V skladu z evropskimi pogodbami, je sedež parlamenta v Strasbourgu konkreten izraz Evrope, ki je blizu državljanom, Evrope, ki je ponosna na svoje simbole," je dejal.

Številni evropski poslanci podpirajo predlog o ukinitvi sedeža Evropskega parlamenta v Strasbourgu, ki pa mu odločno nasprotuje Francija. Za ukinitev sedeža v Strasbourgu, kjer se parlament sestaja na mesečnih plenarnih zasedanjih, pa bi bilo potrebno tudi soglasje Pariza.

V skladu z evropskimi pogodbami se parlament v Strasbourgu sestane dvanajstkrat letno, posamezno zasedanje pa traja od ponedeljka popoldan do četrtka. Preostali čas evropski poslanci v glavnem delujejo v Bruslju, kjer ima parlament svoj drugi sedež.