c S

Haag bo aprila odločal v primeru Gotovine, Čermaka in Markača

15.03.2011 10:35 Zagreb, 15. marca (STA) - Haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je v ponedeljek potrdilo, da bodo sodbo v primeru hrvaških generalov Anteja Gotovine, Ivana Čermaka in Mladena Markača izrekli 15. aprila. Častniki so obtoženi vojnih zločinov v in po vojaški akciji Nevihta.

Haaško tožilstvo je za obtožene zahtevalo dolgoletne zaporne kazni, in sicer 27 let zapora za Gotovino, 23 za Markača in 17 za Čermaka.

Sojenje se je začelo marca 2008, zadnjo pričo pa so zaslišali junija lani. Gotovina je v haaškem priporu od decembra 2005, potem ko se je skrival več let in so ga prijeli v Španiji. Čermak in Markač sta se haaškemu sodišču prostovoljno predala marca 2004.

Vsi trije so obtoženi poveljniške odgovornosti zaradi zločinov nad srbskimi civilisti v času in po hrvaški vojaški operaciji Nevihta, ki je potekala avgusta 1995. Zapleti pri sodelovanju hrvaške vlade in haaškega sodišča so močno ovirali tudi napredek Hrvaške v pogajanjih z EU.

Na Hrvaškem je moč pričakovati val nezadovoljstva med državljani, če bodo generali obsojeni na dolgoletne zaporne kazni. Obtoženi generali, posebej Gotovina, so za večino hrvaških državljanov heroji domovinske vojne.