c S

Karadžić in Plavšićeva morata plačati odškodnino bosanski družini

15.03.2011 10:34 Pariz, 15. marca (STA) - Francosko sodišče je v ponedeljek razsodilo, da morata nekdanja voditelja bosanskih Srbov Radovan Karadžić in Biljana Plavšić družini bosanskih beguncev plačati odškodnino v višini 200.000 evrov za vojne travme. Gre za prvo odločitev kakega sodišča v Evropi te vrste, sprejeto še pred končanjem sojenja Karadžiću pred haaškim mednarodnim sodiščem.

Sodišče v Parizu je razsodilo, da morata nekdanji politični vodja Republike srbske Karadžić in bivša predsednica Republike srbske Biljana Plavšić izplačati bosanski družini Kovač 200.000 evrov zaradi zločinov, storjenih nad njo leta 1992 v Foči.

Sodišče je razsodilo v prid Adila in Zuhre Kovač ter njunih otrok, ki so po napadu srbskih enot leta 1992 pobegnili v Francijo. Srbske enote so aprila 1992 napadle njihov dom v Foči na vzhodu BiH in nekatere člane družine mučile in ubile, hišo pa požgale.

Karadžić in Plavšićeva bosta morala plačati tudi odškodnino, katere višina pa še ni določena, za telesne poškodbe, ki jih je ob napadu utrpel Adil Kovač in zaradi katerih je ostal invalid.

Sodišče je ugotovilo, da sta Karadžić in Plavšićeva "odgovorna za utrpelo škodo... zaradi zločinov proti človečnosti, storjenih aprila 1992 v BiH", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trinajst let po pobegu iz BiH je družina, ki je dobila francosko državljanstvo in živi v Angersu na zahodu Francije, vložila tožbo tudi proti bivšemu predsedniku parlamenta bosanskih Srbov Momčilu Krajišniku in nekdanjemu poveljniku Ratku Mladiću, ki je na begu. Sodišče je v primeru Krajišnika ugotovilo, da ni pristojno za sojenje, glede Mladićeve odgovornosti pri zločinih pa je zahtevalo dodatne dokaze, še poroča AFP.

Karadžić je od leta 2008 zaprt v Scheveningu na Nizozemskem, kjer mu pred Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije sodijo za genocid in druge vojne zločine za časa vojne v BiH med letoma 1992 in 1995.

Plavšićevo so leta 2009 izpustili iz zapora na Švedskem, kjer je od junija 2003 prestajala zaporno kazen zaradi vojnih zločinov v BiH, potem ko je odslužila šest let od skupno enajstih let zaporne kazni.