c S

Dars bo računskemu sodišču predložil odzivno poročilo

15.03.2011 07:38 Ljubljana, 15. marca (STA) - Družba za avtoceste v RS (Dars) mora danes računskemu sodišču predložiti odzivno poročilo v zvezi z nepravilnostmi pri pridobivanju zemljišč ob dolenjski avtocesti. V Darsu so zagotovili, da bodo poročilo po ponedeljkovi obravnavi na nadzornem svetu tekom današnjega dne posredovali računskemu sodišču.

Računsko sodišče je v sredi decembra lani objavljeni reviziji ugotovilo, da je Dars pri pridobivanju zemljišč ob avtocestni trasi Pluska - Ponikve in Ponikve - Hrastje s podpisom pogodbe in sporazuma namesto razlastitve priznal odškodnino fizični osebi (Mirku Kovačiču) v višini 1,5 milijona evrov, do katere ta ni bila upravičena. Izplačilo odškodnine, ki je povzročilo tudi višje davčne stroške, je bilo neupravičeno, zato je računsko sodišče Darsu naložilo, da si povrne sredstva.

Predsednica uprave Darsa Mateja Duhovnik je v ponedeljek v izjavi novinarjem po skupščini družbe zagotovila, da je odzivno poročilo praktično dokončano in da ga mora pred predložitvijo računskemu sodišču obravnavati le še nadzorni svet. Ta je to storil v ponedeljek popoldne.

Duhovnikova vsebine odzivnega poročila ni razkrila, pojasnila je le, da Dars ni uspel doseči sporazuma s Kovačičem, od katerega so pridobili zemljišče. "Zato bomo, kot nam nalagajo ukrepi računskega sodišča, vložili tožbo," je v ponedeljek dejala predsednica uprave Darsa.

Odzivno poročilo Darsa tako danes pričakujejo na računskem sodišču. Kot je za STA pojasnil njegov predsednik Igor Šoltes, bo računsko sodišče v osmih dneh po prejemu odzivnega poročila podalo oceno o njegovi verodostojnosti, nato pa bo ocenilo popravljalne ukrepe in v 15 dneh predložilo porevizijsko poročilo.

Porevizijsko poročilo se po Šoltesovih besedah nanaša na ovrednotenje popravljalnih ukrepov, ki so izkazani v odzivnem poročilu. Računsko sodišče na podlagi tega izda mnenje, ali so popravljani ukrepi zadovoljivi ali ne oziroma ali je podana huda kršitev obveznosti dobrega poslovanja. V primeru ugotovljene hude kršitve obveznosti dobrega poslovanja računsko sodišče poda poziv za razrešitev odgovorne osebe.

S strani računskega sodišča ugotovljene nepravilnosti poslovanja Darsa pri pridobivanju zemljišč ob dolenjski avtocesti so v preteklih mesecih močno odmevale. Že januarja je zadevo obravnavala komisija DZ za nadzor javnih financ, ki je zaradi negospodarnega ravnanja Darsa predlagala celo razrešitev nadzornikov in uprave družbe.

Februarja naj bi zadevo na zahtevo poslanske skupine SDS obravnaval tudi parlamentarni odbor za promet, a je ta sejo še pred konkretno obravnavo te točke prekinil. Sklenil namreč je, da jo opravi potem, ko bo pridobil dokončno poročilo računskega sodišča.