c S

Finančni ministri EU o krepitvi gospodarskega upravljanja

15.03.2011 07:38 Bruselj, 15. marca (STA) - Finančni ministri EU, med njimi slovenski minister Franc Križanič, bodo danes v Bruslju razpravljali o šestih zakonodajnih predlogih za krepitev gospodarskega upravljanja, ki med drugim vključujejo zaostritev sankcij za kršitelje javnofinančne discipline.

Madžarsko predsedstvo pričakuje, da bo dosežen dogovor oziroma "splošni pristop" k šestim zakonodajnim predlogom, ki naj bi jih potem potrdili voditelji EU na zasedanju 24. in 25. marca. Cilj je, da je nato dogovor z Evropskim parlamentom dosežen do poletja.

Odprta so še štiri glavna vprašanja. Prvo je vprašanje razdelitve prihodka od sankcij. Večina držav želi, da bi se ta stekal v stalni mehanizem za zagotavljanje stabilnosti evra, nekatere pa vztrajajo, naj se razdeli med države.

Drugo odprto vprašanje se nanaša na preventivne in korektivne postopke glede dolga in primanjkljaja, tretje na upoštevanje pokojninske reforme pri spoštovanju meril glede dolga, četrto pa na obravnavo neravnovesij.

Finančni ministri EU so o teh vprašanjih, ki so povezana z dogovarjanjem o stalnem mehanizmu za zagotavljanje finančne stabilnosti, govorili že v ponedeljek zvečer na neformalni večerji, kjer naj bi že utrli pot dogovoru.

Poleg tega bodo ministri danes prvič po podnebni konferenci v Cancunu obravnavali vprašanje financiranja boja proti podnebnim spremembam. Govorili bodo tudi o prodaji na kratko in nekaterih vidikih zamenjav kreditnega tveganja.