c S

Vlada obžaluje napovedano nepokorščino obrtnikov

15.03.2011 07:35 Ljubljana, 14. marca (STA) - Vlada odločitev obrtnikov, da nadaljujejo z aktivnostmi v zvezi z državljansko nepokorščino, obžaluje. Zaskrbljena je nad pozivi k neplačevanju davkov in prispevkov, saj bodo podjetniki ob neplačilu prispevkov za zavarovanje izpostavljeni blokadi kartice zdravstvenega zavarovanja in kritju zdravstvenih in bolnišničnih storitev v lastni režiji.

Poleg tega Davčna uprava RS po zakonu o davčnem postopku, na katero je do 11. marca prišlo 133 vlog za odlog in obročno plačilo obveznosti, od 1. januarja dalje ne more ugoditi zahtevkom za odlog oziroma obročno plačilo prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, akontacij davka, davčnih odtegljajev, glob idr.

Prav tako vloga za odlog in obročno plačevanje ne zadrži davčne izvršbe, zato se bodo samostojnim podjetnikom, ki ne bodo poravnavali obveznosti, izdajali sklepi. V tem primeru bodo morali samostojni podjetniki znesek plačati v celoti, s tem da se jim bo prištel še znesek stroška izdaje sklepa ter zamudne obresti in znesek stroška banke za izvršitev plačila po sklepu.

Vlada v današnjem sporočilu za javnost izpostavlja, da je v kriznih dveh letih, še posebno pa v zadnjih nekaj mesecih, pozorno prisluhnila zahtevam slovenske obrti in podjetništva za izboljšanje poslovnega okolja v Sloveniji in že v letu 2009 sprejela vrsto ukrepov tako na področju davčne razbremenitve, olajšav za investiranje in razvojno-raziskovalne dejavnosti, povračila trošarin za prevoznike, skrajšanja roka za vračilo DDV, možnosti plačila DDV po plačani realizaciji.

Sprejela je tudi številne druge ukrepe, namenjene zagotavljanju finančne stabilnosti, ohranjanju delovnih mest v gospodarstvu in socialne varnosti, ob tem pa je zagotovila vrsto instrumentov za spodbujanje inovativnosti in konkurenčnosti slovenskega gospodarstva in povečala sredstva za razvojne spodbude.

V letu 2010 in prvih letošnjih mesecih so resorna ministrstva pripravila vrsto zakonskih sprememb za ureditev plačilne nediscipline v Sloveniji, insolvenčne zakonodaje, področja izvršb in zavarovanja, gradnje objektov, dopolnilnih dejavnosti na kmetijah, prevozov v cestnem prometu, delovnopravne zakonodaje in zmanjševanja sive ekonomije in dela na črno.

Trije zakoni, ki bodo povečali plačilno disciplino, so bili v DZ že potrjeni, zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno pa je že prestal drugo obravnavo. Vlada je pretekli teden sprejela spremembe glede prisilne poravnave in neutemeljenih ugovorov zoper sklep o izvršbi. V tem tednu je predvidena tudi obravnava sprememb zakona o prevozih v cestnem prometu.

Od 10 prednostnih zahtev obrtnikov jih je vlada uresničila osem, dva ukrepa pa bo sprejela v prihodnjih 14 dneh. Od skupno 93 zahtev je v celoti ali smiselno uresničila ali pa so rešitve še v pripravi, preko 70 odstotkov zahtev. Zato, kot poudarjajo v sporočilu, ne vidijo posebnega razloga za nadaljevanju državljanske nepokorščine.

Skupščina Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije je danes odločila, da bo malo gospodarstvo nadaljevalo z državljansko nepokorščino. Tako se bodo člani zbornice v sredo zbrali na mirnem protestnem shodu pred poslopjem vlade in državnega zbora. Protesta se bo udeležilo vsaj 3000 obrtnikov in podjetnikov.