c S

Sloveniji drugi opomin zaradi mobilnosti strojevodij vlakov

14.03.2011 13:46 Bruselj, 14. marca (STA) - Slovenija je iz Bruslja dobila drugi opomin, ker svoje zakonodaje še ni uskladila z evropsko direktivo, ki strojevodjem vlakov zagotavlja boljšo mobilnost, so danes sporočili v Evropski komisiji. Slovenija ima sedaj dva meseca časa za ureditev problema, sicer lahko komisija zadevo predloži Sodišču EU.

Poleg Slovenije so drugi opomin dobile še Belgija, Češka, Madžarska, Nemčija, Nizozemska, Portugalska in Švedska. Te države svojih zakonodaj še niso uskladile z navedeno direktivo, zato po navedbah komisije mobilnost strojevodij vlakov ne bo zagotovljena v določenem roku.

Omenjena evropska direktiva določa pogoje za izdajo spričeval za upravljanje vlaka v več državah Evropske unije in minimalne zahteve, ki jih mora izpolniti strojevodja, so pojasnili v Evropski komisiji.

Direktiva predvideva, da lahko strojevodja z dovoljenjem in spričevalom za upravljanje določenih lokomotiv iz ene države članice po uspešno opravljenem izpitu, a ne da bi moral ponovno opravljati pregled fizične sposobnosti in preskus strokovnih znanj, upravlja enake lokomotive v drugih državah članicah.

Cilj evropske direktive je olajšati mobilnost strojevodij vlakov med državami članicami in med prevozniki v železniškem prometu. Države članice bi morale po navedbah komisije direktivo v nacionalne zakonodaje prenesti do 4. decembra 2009.