c S

Po mnenju ministrstva za javno upravo spremembe statuta MOL sledijo novi zakonodaji

14.03.2011 07:39 Ljubljana, 12. marca (STA) - Ljubljanski mestni svet bo na prihodnji seji 21. marca obravnaval predlog sprememb statuta, ki med drugim črta nekatere pristojnosti mestnega sveta. V medijih so se pojavili očitki, da bi imel tako župan v svojih rokah ravnanje s premičnim in finančnim premoženjem. Po navedbah ministrstva za javno upravo pa spremembe sledijo novi zakonodaji.

Kot so zapisali v gradivu za sejo, med drugim predvidevajo črtanje določbe, ki daje mestnemu svetu pristojnost, da odloča o pravnih poslih razpolaganja z nepremičnim premoženjem nad vrednostjo dva milijona evrov. Obenem pa se spreminja določba, po kateri lahko župan odloča o pravnih poslih razpolaganja z nepremičnim premoženjem pod vrednostjo dva milijona evrov, o ostalih pravnih poslih ravnanja s stvarnim premoženjem, o pravnih poslih prodaje finančnega premoženja ter o sklepanju poravnav. Po novem predlogu tega zakona bo imel župan pristojnost, da odloča o pravnih poslih, razen če je z zakonom za posamezne posle določeno drugače, ter o sklepanju poravnav.

Predlog te spremembe utemeljujejo z uskladitvijo z zakonom o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti. Sklicujejo se na 14. člen tega zakona, ki določa, da o pravnem poslu ravnanja s stvarnim premoženjem samoupravnih lokalnih skupnosti odloči in sklene pravni posel organ, pristojen za izvrševanje proračuna, ali oseba, ki jo ta organ za to pooblasti. Zakon tako mestnemu svetu po njihovih pojasnilih ne omogoča več omejevanja odločanja župana o pravnih poslih.

Prav tako predlog sprememb statuta predvideva črtanje določbe, ki mestnemu svetu daje pristojnost, da imenuje in razrešuje predstavnike Mestne občine Ljubljana (MOL) v sosvetu načelnika upravne enote. Kot pojasnjujejo, gre za uskladitev z zakonom o državni upravi, po katerem mestni svet ne more biti več pristojen za imenovanje in razrešitev predstavnikov občine v sosvetu.

Kot so za STA pojasnili na direktoratu za investicije in nepremičnine na ministrstvu za javno upravo, je bila dosedanja ureditev v MOL v skladu z zakonom o stvarnem premoženju države, pokrajin in občin, predvidena sprememba pa sledi novi ureditvi, ki jo določa zakon o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti.

Časnik Finance je namreč poročal, da predlog statuta predvideva, da načrt ravnanja s premičnim premoženjem občine sprejme sam župan, čeprav veljavni zakon določa, da ta načrt sprejme mestni svet na predlog župana.

Med spremembami, ki jih želijo sprejeti po hitrem postopku, je tudi predlog, da se iz statuta kot občinski praznik izbriše dan prve omembe Ljubljane kot mesta, 14. april. Tako naj bi bil občinski praznik samo eden, in sicer 9. maj, ki pa bi se iz dneva miru preimenoval v dan svobode in miru.

V svetniškem klubu Zelenih Slovenije so vložili amandma, saj želijo črtati omenjene predloge sprememb pristojnosti glede ravnanja s premoženjem. Svetnik SDS Mirko Brnič Jager pa predlaga umik te točke dnevnega reda.