c S

Srečku Prijatelju znižali zaporno kazen na štiri leta, odslužiti mora še tri

14.03.2011 07:38 Ljubljana, 12. marca (STA) - Poslancu SNS Srečku Prijatelju zaradi izsiljevanja podjetnika Marjana Mikuža ne bo treba v zaporu odsedeti pet let in dva meseca, ker so sodniki na koprskem višjem sodišču delno ugodili njegovi pritožbi in mu kazen znižali za leto in dva meseca, torej na štiri leta zapora, poroča današnji Dnevnik. Prijatelj mora odslužiti še tri leta zaporne kazni.

Višji sodniki, ki jim je predsedovala sodnica Mara Turk, so menili, da Prijatelj kaznivega dejanja izsiljevanja ni storil na posebno surov in poniževalen način, zato so mu po poročanju Dnevnika kazen znižali na štiri leta zapora. Njegovo ženo Aleksandro Prijatelj, ki so jo na koprskem sodišču zaradi pomoči pri izsiljevanju obsodili na pogojno kazen šestih mesecev zapora s preskusno dobo dveh let, pa so višji sodniki oprostili.

Srečko Prijatelj bo moral torej za rešetkami koprskega zapora preživeti še tri leta, saj je prav te dni minilo leto dni, kar so ga koprski kriminalisti aretirali, ko je v gostilni v Solkanu vzel od Marjana Mikuža 323.000 evrov, "ki jih je pred tem vztrajno zahteval z grozečimi in žaljivimi sporočili SMS in telefonskimi pogovori".

Prijatelj sicer ves čas trdi, da je samo zahteval nazaj svoj denar, ki naj bi mu ga bil Mikuž dolžan, koprski sodniki pa so presodili, da je dovolj dokazov, ki potrjujejo, da ne gre za dolg, ampak za denar od poslov pri prodaji zemljišč na Orleški gmajni, ki jih je Luka Koper kupovala prek podjetja Marjana Mikuža. "Prijatelj je Mikuža spravil v stik s takratnim predsednikom uprave Luke Koper Robertom Časarjem, da bi si pridobil korist, saj so se dogovorili, da si bodo delili na tretjine provizijo od teh poslov," je na koprskem okrožnem sodišču oktobra lani med izrekom sodbe ugotavljala sodnica Oriana Trunkl, višji sodniki pa so temu pritrdili.

Prijatelj je sicer ves čas sojenja trdil, da gre za konstrukt, za katerim stojita uradna politika LDS in predsednica Katarina Kresal, kar pa je Kresalova odločno zanikala. "Dejanski razlog mojega sodnega pregona pa je ta, da sem glasno opozarjal na nepravilnosti pri prodaji Splošne plovbe," že od samega začetka trdi Prijatelj.