c S

Zaradi objave faksimila obtožnega predloga v zadevi Patria ovadena tudi Mladina

14.03.2011 07:38 Ljubljana, 12. marca (STA) - Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je zaradi objave faksimila obtožnega predloga v zadevi Patria poleg predsednika SDS Janeza Janše kazensko ovadila tudi novinarja in odgovornega urednika Mladine Boruta Mekino in Grego Repovža ter Mladino kot pravno osebo, piše Delo.

Kot navaja časnik, ljubljansko okrožno tožilstvo o kazenskih ovadbah še ni odločilo, zato še ni jasno, ali se bodo ovadeni zagovarjali na sodišču.

Informacijska pooblaščenka je kazensko ovadbo podala zaradi suma zlorabe osebnih podatkov v zvezi s posredovanjem osebnih podatkov iz obtožnega predloga v zadevi Patria javnosti.

Janša je namreč lani septembra ob novici, da je vrhovno državno tožilstvo vložilo obtožni predlog zoper njega, Jožeta Zagožna, Walterja Wolfa, Ivana Črnkoviča in Antona Krkoviča, novinarjem dejal, da mu obtožnega predloga še niso vročili, da pa je dobil njegovo "novinarsko različico". To je nato objavil na svojem Facebookovem profilu, pri čemer je pod opravilno številko in datumom vidna Mladinina glava oziroma imena urednikov tednika.

Kot poroča časnik, se tako zdi, da je Janša dobil od neuradnih virov isti dokument kot Mladina. A kot so že takrat zatrdili pri tedniku, obtožnega predloga niso dali nikomur, Janševo "opremljanje" faksimila obtožnega predloga, na katerega je kot naslovnika prilepil imeni urednikov menda kar iz kolofona revije, pa so označili kot poskus diskreditacije.

V odzivu na kazensko ovadbo je Janša na svojem Facebookovem profilu zapisal, da ta po "brutalnem pozivu predsednika Türka, da je treba za vsako ceno zaustaviti Janšo in SDS" ni presenečenje. "Repovž je v Mladini objavil obtožni predlog kar mesec dni prej, preden smo ga dobili obtoženci, ampak to seveda ne šteje. Po Janši in SDS lahko vsak pljuva po mili volji, če pa se ta brani že zgolj z objavo teh obtožb, pa dobi po glavi še z ovadbo zaradi objave," je še zapisal Janša.