c S

Obrtniki začeli z dvigom gotovine iz bankomatov; gotovine po zagotovilih združenja bank dovolj

14.03.2011 07:33 Ljubljana, 11. marca (STA) - Medtem ko so člani Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) danes začeli z dvigom gotovine iz bankomatov, v Združenju bank Slovenije zagotavljajo, da je gotovine dovolj. Z dvigom gotovine iz bankomatov bodo obrtniki nadaljevali tudi čez vikend, v ponedeljek pa bo skupščina OZS odločala o nadaljevanju državljanske nepokorščine.

Koliko obrtnikov se bo pridružilo dvigovanju gotovine iz bankomatov, na OZS nimajo podatka, vendar ob tem poudarjajo, da so njihovi člani podprli vsa prizadevanja zbornice za rešitev razmer v gospodarstvu in se strinjali, da je treba stopnjevati pritisk na vlado z različnimi oblikami državljanske nepokorščine.

Kot je za STA pojasnil Slavko Cimprič iz Združenja bank Slovenije, je gotovine v bankomatih dovolj, banke ustrezno nadzirajo in polnijo bankomate 24 ur na dan, tudi čez vikende.

Množičen dvig gotovine je Cimprič, ki sicer zaradi državljanske nepokorščine obrtnikov ne pričakuje večjih posebnosti, primerjal z razmerami okoli božiča in novega leta. Takrat namreč mnogo Slovencev "drvi" v nakupovalne centre in dviga gotovino. Te razmere pa so po njegovih pojasnilih bistveno "bolj frekventne, kot to, kar naj bi se zdaj zgodilo".

"Gre za to, da vsi skupaj opozorimo vlado, da je stanje v državi alarmantno in da je nujno treba ukrepati na gospodarskem področju, ne pa se ukvarjati z nekimi zgodovinskimi ali drugimi dejavnostmi, ki jih parlament sedaj počenja," je ob simboličnem dvigu gotovine iz bankomata ob robu posveta v Radencih dejal podpredsednik upravnega odbora OZS Jani Ulaga.

Predstavniki malega gospodarstva bodo z dvigovanjem gotovine iz bankomatov nadaljevali tudi v soboto in nedeljo, v ponedeljek pa bo sledilo še dvigovanje v bankah. Ulaga morebitnega skorajšnjega koraka vladne strani v njihovo smer ne pričakuje. "Vlada ima ves čas škarje in platno v rokah, da nekaj stori, a na nekaterih področjih se zelo počasi odziva na vse te nujno potrebne spremembe," je povedal.

Z državljansko nepokorščino je OZS, ki ima okoli 52.000 članov, začela v začetku meseca, in sicer s prošnjami na davčno upravo za odlog plačil prispevkov in davkov. Na davčni upravi sicer zaenkrat ne beležijo večjega števila vlog, ki bi bile posledica poziva OZS k državljanski nepokorščini. Davčni uradi so namreč do srede prejeli 107 takih vlog.

Zbornica bo z državljansko nepokorščino nadaljevala dokler rešitve, ki jih je v pomoč malemu gospodarstvu predlagala vlada, ne bodo sprejete v državnem zboru in objavljene v uradnem listu. OZS sicer za sredo napoveduje še miren protestni shod pred poslopjem DZ in vlade, za 18. april pa še popolno zaporo Slovenije.

O protestu in popolni zapori bo v ponedeljek za zaprtimi odločala skupščina OZS.

"Vlada zelo intenzivno dela na zahtevah OZS in pričakujemo odgovorno ravnanje in tudi odločitev v ponedeljek, da prenehajo z državljansko nepokorščino," je v Ljubljani dejal državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Miloš Pavlica.

Po njegovih besedah je vlada od 10 prednostnih zahtev, ki so jih obrtniki postavili po sestanku s premierom Borutom Pahorjem v začetku meseca, uresničila osem, dva ukrepa pa bo sprejela v prihodnjih 14 dneh.

Med 10 prednostnimi zahtevami, ki so jih obrtniki izluščili iz vseh 93, so navedli spremembe in dopolnitve zakonov o zamudah pri plačilih, o DDV, o javnih naročilih (te tri je DZ že sprejel) in o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno (ta je v DZ prestal drugo branje).

Ravno tako so predlagali spremembe zakonov o prevozih v cestnem prometu (vlada ga bo predvidoma obravnavala prihodnji teden) in o graditvi objektov (tudi ta je usklajen in ga bo vlada obravnavala v prihodnjih 14 dneh). Predlagali so tudi pospešitev insolvenčnega zakona in zakona o izvršbi (oba je vlada potrdila v četrtek in ju poslala v DZ).

Obrtniki so po Pavličinih pojasnilih zahtevali še, da se v tem tednu opravijo pogovori z ministrstvom za kmetijstvo zaradi dopolnilne dejavnosti na kmetijah in ministrstvo za finance zaradi zahteve Vsak račun šteje.

Medtem ko so obrtniki in predstavniki finančnega ministrstva na četrtkovem sestanku po pojasnilih državnega sekretarja prišli do dogovora, pa je Ulaga poudaril, da "prav velikega napredka ni bilo".

Kot je pojasnil Ulaga, so se dogovorili, da se bodo s predstavniki finančnega ministrstva znova sestali prihodnji četrtek. Po njegovih navedbah so na ministrstvu prepričani, da je implementacija tega elementa v dohodninsko zakonodajo pretežka, medtem ko so v zbornici prepričani, da temu ni tako.

Po Ulaginih pojasnilih je vlada sicer uredila področje plačilne nediscipline, vendar pa še vedno ostajata odprti področje delovnopravne zakonodaje in sive ekonomije.

Na današnjem sestanku s predstavniki ministrstva za kmetijstvo in Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije v Radencih so se dogovorili, da bodo oblikovali delovne skupine, ki bodo pregledale področje obdavčitve dopolnilnih dejavnostih na kmetijah. Ta namreč predstavlja nelojalno konkurenco obrtnikom, je še dejal Ulaga in dodal, da se bodo sestanki komisij začeli po 1. aprilu.