c S

Türk bo za ustavnega sodnika predvidoma predlagal Rada Bohinca

14.03.2011 07:38 Ljubljana, 11. marca (STA) - Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Franc Žnidaršič je po pogovoru s predsednikom republike Danilom Türkom za STA dejal, da sta s kolegom Andrejem Magajno, sprejela predsednikov predlog, da bi za ustavnega sodnika predlagali rektorja Univerze na Primorskem Rada Bohinca.

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Franc Žnidaršič je sicer dejal, da je bil pogovor, ki sta se ga udeležila skupaj s kolegom Andrejem Magajno, pri predsedniku republike glede kandidature ustavnih sodnikov prijeten.

"Glede na štiri kandidate, ki so se prijavili na ta razpis, ob pregledu njihovih referenc in življenjepisov, se nama zdi to najbolj logična izbira," dodaja Žnidaršič.

Predsednik republike Danilo Türk je danes opravil pogovore skoraj z vsemi vodji poslanskih skupin v zvezi s predlogom kandidature za mesto ustavnega sodnika, saj se 24. maja izteče mandat Jožetu Tratniku. Iz SDS so že v četrtek sporočili, da se pogovora ne bodo udeležili, in kot razlog med drugim navedli Türkovo izjavo, da je treba reči ne politiki Janeza Janše.

Poslanska skupina SD izmed štirih kandidatov za prosto mesto ustavnega sodnika podpira rektorja Rada Bohinca, medtem ko je večina strank to izbiro prepustila strokovni oceni predsednika republike Danila Türka. V PS SNS Bohinca zagotovo ne bodo podprli, ker sodijo, da je "najslabši kandidat in človek sumljivih moralnih kvalitet".