c S

MZZ: Veleposlaništvo v Tokiu skuša navezati stik s Slovenci na Japonskem

11.03.2011 10:20 Ljubljana, 11. marca (STA) - Na slovenskem veleposlaništvu v Tokiu so današnji silovit potres, ki je prizadel Japonsko, prestali brez ranjenih, zdaj pa skušajo vzpostaviti stik s centrom za krizno komuniciranje. Kot so za STA še povedali na MZZ, je to težavno, saj so v državi zelo motene elektronske komunikacij, omejeno pa je tudi gibanje.

Tako za zdaj ni jasno, kako so potres in orjaške cunamije, ki so mu sledili, preživeli ostali slovenski državljani na Japonskem. Veleposlaništvo bo skušalo kar najhitreje priklicati tiste Slovence, za katere vedo, da so na Japonskem. Med drugim je tam nekaj skupin študentov.

Japonsko je danes prizadel slovit potres magnitude 8,9. Potres je na severovzhodni obali japonskega otoka Honšu sprožil orjaške, od štiri do deset metrov visoke cunamije, ki so povzročili ogromno gmotno škodo. Iz Tokia poročajo tudi o prvi smrtni žrtvi.

Žarišče potresa je bilo v globini desetih kilometrov okoli 125 kilometrov od vzhodne obale otoka Honšu, kakih 380 kilometrov severovzhodno od Tokia.