c S

V Wisconsinu potrdili sporni zakon proti sindikatom

11.03.2011 09:17 Madison, 11. marca (STA) - Predstavniški dom kongresa ameriške zvezne države Wisconsin je v četrtek s 53 glasovi za in 42 proti potrdil predlog zakona, ki sindikatom javnih delavcev, razen policijskim in gasilskim, jemlje večino pravic in pooblastil, s čimer se je končal tri tedne trajajoč boj z množičnimi demonstracijami.

Republikanski guverner Scott Walker je predlagal zakon, ki bi sindikatom odvzel vsa pooblastila za kolektivna pogajanja in javnim delavcem zvišal stopnje prispevkov za pokojnine in zdravstveno zavarovanje iz plač. Guverner meni, da je to nujno za pokritje 137 milijonov primanjkljaja v letošnjem proračunu in preprečitev skupaj 3,6 milijarde primanjkljaja v naslednjih dveh letih.

Predstavniški dom Wisconsina je predlog potrdil, 14 senatnih demokratov pa je iz države odšlo v sosednji Illinois, tako da republikanci v senatu niso dosegli potrebnega kvoruma za potrditev zakona. Iz države so odšli, ker bi jih sicer lahko državna policija v kongres privedla s silo. Medtem so se vrstile množične demonstracije sindikalistov in drugih zagovornikov pravic delavcev.

V sredo so republikanci v senatu nato sami potrdili nekoliko spremenjen predlog zakona, v četrtek pa je to storil še predstavniški dom. Novi predlog ohranja pravico sindikatov do pogajanj o plačah, ki pa ne smejo rasti hitreje od inflacije. Uslužbenci, kot so npr. učitelji in drugi, ki dobivajo plačo iz proračuna, bodo morali po novem za pokojnine nameniti 5,8 odstotka plače, za zdravstvene premije pa 12,6 odstotka. Sindikati se o tem ne morejo pogajati. Odvzeli so jim tudi pravico do odtegovanja sindikalnih članarin od plač delavcev.

Zadeva sicer še ni končana, saj so senatni demokrati napovedali tožbo proti potezi republikanskih kolegov. Demokrati so optimisti, ker menijo, da se je javno mnenje postavilo na njihovo stran. Podobne ukrepe proti sindikatom sprejemajo tudi v zveznih državah Indiana in Ohio, kjer prav tako potekajo demonstracije.