c S

Pri Türku posvetovanja o kandidatih za ustavnega sodnika

11.03.2011 07:52 Ljubljana, 11. marca (STA) - Predsednik republike Danilo Türk bo danes opravil pogovore z vodji poslanskih skupin v zvezi s predlogom kandidature za mesto ustavnega sodnika, saj se 24. maja izteče mandat Jožetu Tratniku. Iz SDS so v četrtek sporočili, da se pogovora ne bodo udeležili, in kot razlog med drugim navedli Türkovo izjavo, da je treba reči ne politiki Janeza Janše.

Med možnimi kandidati za ustavnega sodnika so nekdanji generalni državni pravobranilec Lucijan Bembič, rektor Univerze na Primorskem Rado Bohinc, višji sodnik Damjan Gantar in Marko Novak z Evropske pravne fakultete v Novi Gorici.

Kot so pojasnili v predsednikovem uradu, so vsi štirje možni kandidati evidentirani na lasten predlog. Predsednik republike bo v skladu z zakonom o ustavnem sodišču državnemu zboru predlagal kandidata za prosto mesto ustavnega sodnika izmed prejetih predlogov, lahko pa predlaga tudi drugega kandidata

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je v pismu predsedniku republike kot razlog za neudeležbo na današnjem pogovoru o kandidatih za ustavnega sodnika navedel Türkovo izjavo v pogovoru za tednik Mladina in tudi to, da predsednik še ni odgovoril na njihova vprašanja. Po Tankovih besedah pričakujejo, da bo predsednik preklical svoj brutalni poziv po obračunavanju s SDS in da se bo zanj opravičili slovenski javnosti.